Letnji voćni kolač sa breskvama i pudingom

Kolač sa breskvama

Ako već dugi niz godina kuvate, pretpostavljam da se po neki put nađete u situaciji da baš i nemate neku naročitu ideju šta da spremite za dolazak gostiju. Bez sumnje, snaćićete se, ali svakodnevno kuvanje, kao i sve što se radi svaki dan, zna ponekad da dosadi.

Lično sam bila u situaciji da mi se čini da godinama kuvam samo 5 – 6 istih jela i poslastica. Što naravno nije bilo tako, ali sam često pripremala ista jela.

Baš iz tog razloga sam posegnula za novim receptima, bilo da je u pitanju samo različit način pripreme nekih, za mene i moje ukućane uobičajenih jela ili, pak neko potpuno novo jelo. U principu, nisam ljubitelj nekih namirnica koje nisu uobičajene na našem području, mada primećujem da je sve više recepata sa namirnicama za koje nikad pre nisam čula. Ipak sam više za tradicionalna srpska jela i srpske poslastice.

Uz to, kako prolaze godine sve manje imam želju da provodim dosta vremena u kuhinji, pa zato tražim one jednostavne, brze i lake recepte.

kolac sa breskvama

Među poslednjim receptima koje sam pronašla, a isprobala naravno je i ovaj za lagani letnji voćni kolač sa breskvama i pudingom. Recept koji želim da podelim sa vama je vrlo jednostavan, u šta možete i sami da se uverite. I da vas obradujem, voćni kolač sa breskvama i pudingom je gotov bukvalno za manje od sat vremena, što ga čini najboljim kolačem za mene.

Ako i vi želite da pripremite lagani letnji voćni kolač sa breskvama i pudingom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 400 gr keksa po izboru ( za koru )
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 125 gr margarina
  • 1 l mleka
  • 8 kašika kristal šećera
  • 2 kesice šlaga ili šlag krema
  • breskve ( oko 500 gr, a može i više ili manje, u zavisnosti od vaših želja )

Napominjem da je bolji šlag koji se priprema sa vodom, pa shodno vašem izboru, od sastojaka će vam još biti potrebno mleko ili voda za pripremu šlaga. Preporučujem da ukoliko uzmete šlag koji se priprema sa vodom, umesto obične koristite kiselu vodu, jer je šlag mnogo ukusniji ukoliko se priprema na ovaj način.

Kako napraviti lagani letnji voćni kolač sa breskvama i pudingom?

  1. Prvo pripremite puding na sledeći način: u mleko dodajte šećer i pustite da provri. Zatim razmutite puding od vanile prema uputstvu sa kesice.
  2. Pripremite voće: operite ga, odstranite koštice i isecite na komade željene veličine. Možete iseći breskve na polovine, četvrtine ili na sitnije komade. Meni se najviše dopada kada su isečene na sitnije delove, ali izbor prepuštam vama.
  3. Dok se puding kuva na tihoj vatri, ne zaboravite da ga promešate s vremena na vreme. A u međuvremenu, poređajte keks u posudu. Najbolje je da to bude neki četvrtasti đuveč, recimo.
  4. Kada je puding skuvan, sklonite ga sa ringle i dodajte margarin. Sve zajedno dobro sjedinite, pa prelijte masu preko keksa. Zatim ostavite da se prohladi.
  5. Kada se puding prohladi poređajte breskve i ostavite da se kolač potpuno ohladi. najbolje u frižideru.
  6. Umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja, pa nafilujte kolač.
  7. Možete ga ukrasiti kriškama breskve. Služite hladno.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts