Lenja pita sa borovnicama i orasima

Svi znamo za američku pitu, koja je sada već nadaleko čuvena, a odomaćila se i u našoj kuhinji. Da budem iskrena, ne znam odakle potreba za pripremom takozvane američke pite, kada u našoj kuhinji postoji savršena pita, nadaleko čuvena lenja pita, koja se može pripemati sa različitim vrstama voća : jabukama, višnjama, sa borovnicama. Pri tom je reč o savršenom ukusu, koji je obeležio detinjstvo mnogih. Iako su naše bake mahom spremale lenju pitu sa jabukama, današnje domaćice je pripremaju sa razičitim vrstama voća, pa tako postoji i lenja pita sa borovnicama i orasima.

Ukoliko vas zamara da pripremate testo za domaću lenju pitu, uzevši u obzir da recept koji smo pripremili za vas podrazumeva da se testo za lenju pitu sa borovnicama i orasima priprema sa svinjskom mašću, možete je napraviti i sa gotovim korama. Doduše, tada će slatka pita sa borovnicama i orasima biti nešto drugačijeg ukusa.

U nastavku teksta možete pročitati recept i za jednu i za drugu varijantu, pa odlučite koja od njih vam se više dopada.

pita sa borovnicama

Ako želite da saznate kako napraviti lenju pitu sa borovnicama i orasima pripremite sledeće sastojke:

  • 4 jajeta
  • oko 600 gr mekog brašna
  • 200 – 250 gr šećera
  • 200 gr svinjske masti
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 limun
  • 600 gr borovnica
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike griza
  • 150 gr samlevenih oraha
  • prah šećer za posipanje

Kako se pravi lenja pita sa borovnicama i orasima?

  1. Pomešajte mast i šećer i dobro ih sjedinite, dok se šećer potpuno ne rastopi. Najbolje je da to radite drvenom varjačom, s tim da mast prethodno odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, kako biste je lakše sjedinili sa šećerom.
  2. Potom dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo i na sitno izrendanu koricu jednog limuna. Zatim dodajte tri cela jajeta i jedno žumance, ali jedno po jedno. Sve dobro izmešajte, pa zagustite brašnom.Vodite računa da dodajete malo po malo brašna, jer se lako može dogoditi da napravite pretvrdo testo. Imajte na umu da domaća lenja pita sa borovnicama i orasima mora imati testo koje se ne lepi za ruke, a koje istovremeno nije previše tvrdo.
  3. Kada zamesite testo, uvijte ga u foliju ( aluminijumsku ili providnu ) i ostavite da odstoji u frižideru 30 – 60 minuta.
  4. Kada se testo dobro ohladi, podelite ga na dva dela.
  5. Razvijte jednu polovinu pripremljenog testa i oblikujte ga prema posudi u kojoj ćete peći lenju pitu sa borovnicama i orasima.
  6. Preko testa ravnomerno rasporedite borovnice, pa ih pospite šećerom, potom grizom i mlevenim orasima.
  7. Nakon toka razvucite drugi deo testa, pa njime prekrijte borovnice i mestimično ga izbockajte viljuškom, kako ne bi naraslo.
  8. Umutite preostalo belance i njime premažite složenu lenju pitu sa borovnicama i orasima.
  9. Ovako pripremljenu pitu pecite na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni.
  10. Kada je domaća lenja pita sa borovnicama i orasima pečena, izvadite je iz rerne, sačekajte da se prohladi, pa isecite na parčiće željene veličine i oblika i pospite šećerom u prahu.
    Imajte na umu da iako recept navodi da se testo deli na dva dela, možete pripremati lenju pitu sa borovnicama i orasima i na malo drugačiji način, to jest možete napraviti samo testo i fil, pa na kraju posuti prah šećerom. Odluku ostavljamo vama.

Kako napraviti slatku pitu sa borovnicama i orasima sa gotovim korama?

Ukoliko želite da pripremate pitu sa borovnicama i orasima na mnogo brži način, bez da mesite testo, možete je pripemati sa gotovim korama. U tom slučaju vam je potrebno pakovanje gotovih kora za pitu, borovnice, šećer, griz, orasi, kao što je navedeno u sastojcima za prethodni recept. S tim što vam za pripremu pite sa gotovim korama treba još i 250 ml kisele vode i ulje, a ukoliko nemate kiselu vodu pri ruci, preliv možete napraviti i od praška za pecivo i obične vode u koju ćete dodati malo ulja. I naravno, šećer u prahu za posipanje pite sa borovnicama i orasima.

Priprema pite sa gotovim korama je vrlo jednostavna : podmažite posudu u kojoj ćete je peći, zatim stavite jednu ili dve kore, poprskajte ih pripremljenim prelivom, pa rasporedite borovnice, pospite ih šećerom, grizom i orasima. Ovaj postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal.

Potom pitu “ zalijte “ ostatkom preliva i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Nakon što se domaća pita sa borovnicama i orasima prohladi isecite je na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts