Suve smokve u maslinovom ulju – prirodni lek sa Mediterana

Maslinovo ulje i suve smokve su kao lek odavno poznate primorskom stanovništvu. Suve smokve su nam dostupne tokom cele godine, pa je moguće napraviti lekovit preparat sa maslinovim uljem kad god za to ima potrebe.

Ovaj čudesni lekoviti spoj mediteranskih prirodnih proizvoda jezapravo dosta stari narodni lek za mnoge bolesti. Iako je mešavina smokvi i maslinovog ulja karakteristična  za primorske krajeve, ne mora da znači da ovaj preparat neće imati ista lekovita dejstva i za ostale ljude koji ne žive na moru.

Osnovna učinkovitost ovog preparata odnosi se na uništavanje bakterija u organima za varenje i na sterilitet.

smikve u ulju

Smokve u maslinovom ulju kao prirodni preparat se koriste za neplodnost, blagotvorno utiče na hormone, lečenje hemoroida, anemiju, oboljenja crevnog sistema, protiv zatvora, za snižavanje holesterola, u lečenju astme i bronhitisa.

Takodje, smokve u maslinovom ulju su delotvoran lek za želudac, ako su se pojavile bakterije ili čir.

Recept za lekovitu kombinaciju

Oko 40 suvih smokvi potopite u litar maslinovog ulja, najbolje u staklenoj tegli. Zajedno treba da odstoje 40 dana. Nakon tog perioda, treba uzimati svakog dana po jednu smokvu pre bilo kog obroka, odnosno na prazan stomak.

Isti efekat imaće i ako pre jela popijete jednu kašiku maslinovog ulja a posle  toga pojedete jednu suvu smokvu. Koristite hladno cedjeno kvalitetno maslinovo ulje.

Lekovitost suvih smokvi

Suve smokve prirodno imaju vise kalorija, belančevina, masnoće, šećera i minerala u odnosu na  sveže. Najbolje je da se čuvaju na hladnom i tamnom mestu. Suve smokve su bogat izvor mineral kao što su kalcijum, bakar, kalijum, mangan, gvožđe, selen i cink.

Samo 100 grama sušene smokve ima 640mg kalijuma koji pomaže kontrolu rada srca i krvnog pritiska. Bakar je potreban u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, dok je gvožđe neophodno za formiranje eritrocita u krvi.

Smokva najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i kod nas, što ljudi često čine, znajući za njena lekovita svojstva.

Osim navedenih mineral, smokve sadrže dosta beta karotena, C, A, E i K vitamina. Pošto su suve smokve mnogo kaloričnije, nego sveže, treba ih ipak jesti u ograničenim količinama.

Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, kod osoba koje iz odredjenih razloga ne koriste mleko, zbog alergija ili uverenja.

Smokve su poznate i kao afrodizijak. Belo mleko iz smokve ima mogućnost da uklanja bradavice.

Medjutim, na žalost postoje osobe koje su alergične na smokve, pa je neophodan oprez.

Lekovitost maslinovog ulja

Maslinovo ulje sadrži takozvane zdrave masnoće, koje mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja, smanje holesterol u krvi i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Uz sveže voće i povrće, maslinovo ulje je namirnica koja može da učestvuje u prevenciji malignih bolesti.

Neka istraživanja navode da režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora na debelom crevu, koži i dojkama. Maslinovo ulje će zbog sadržaja dobrih masti, smanjiti visok pritisak.

Neurolozi preporučuju maslinovo ulje najviše zbog njegove lekovitosti na sitne krvne sudove mozga, redukuju pojavu aterosklerotičnih promena pa smanjuju mogućnost  od nastanka Alchajmerove bolesti.

Pošto ubrzava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa, maslinovo ulje je dobra preventiva za nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts