Šumski med (borov med) – lekoviti med iz Sibira

Šumski med je veoma retka vrsta meda, i  jedna je od oko trideset sorti koje postoje u našoj zemlji.Na tržištu se pojavi tek s vremena na vreme, a cena mu je relativno visoka – više od 1 000 dinara po kilogramu, u zavisnosti od toga iz kog kraja Srbije nam dolazi. Poznati kraj po proizvodnji ovog meda je Kopaonik, a tu je i Soko Banja, kao i šumski med sa Zlatibora.

Šta je zapravo šumski med?

Šumski med nema cvetno poreklo. On potiče od takozvane mane ili medne rose, koja nastaje u vidu slatkih kapljica na žbunju ili drvetu a koje luči sama biljka. Grčko ostrvo Tasos je poznato je, izmedju ostalog, i po ovom medu koji se stvara na borovim iglicama, nakon čega ga pčele nose u košnicu i od njega prave primorski borov šumski med.

Tamna boja našeg domaćeg – srpskog šumskog meda, ukazuje zapravo na to da on potiče od hrasta, iako se nekada misli da je ta prebojenost uslovljena borom.

sumski-med

Ovaj med ima prilično jak ukus, ali se može naći u raznim bojama: tamno crvenoj, zelenoj, braon i crnoj a sve u zavisnosti od drveta sa koga nam dolazi.

Šumski med, kao i svaki drugi pravi med, ima odredjena lekovita svojstva. Šumski med je zapravo kompleks jedinjenja, složenog  sastava. Pored prostih šećere, poseduje još dosta aromatičnih, mineralnih i bojenih materija kao i tanin. Pošto ima visok sadržaj glukoze, poznato je da brzo kristališe, a inače je najmanje  sladak u odnosu na  sve ostale medove.

Lekovitost šumskog meda, preporuluje ovu prirodnu namirnicu trudnicama, dojiljama, sportistima a dobar je i za decu za popravljanje krvne slike. Nije preporučljiv  osobama koje imaju osetljiv stomak i želudac jer ovaj med može da ubrza stvaranje želudačne kiseline.

Kako izabrati pravi šumski med

Šumski med je na dobrom glasu jer ga mnogi koriste kao lek, odnosno dodatnu terapiju za neke bolesti ili kao sredstvo za jačanje imuniteta. Upravo zbog traženosti, meta je falsifikatora pa budite oprezni pri kupovini i nabavljajte med od proverenih proizvodjača. Jedan od znakova da je u pitanju falsifikat je – niska cena.

Borov med

Pravi borov med ima svetlu boju poput bagremovog meda a prava postojbina njegovog nastanka je  Zapadni Sibir. U Srbiji nema pravog borovog meda, iako imamo dosta četinarskih šuma. Četinari ne daju klasični nektar koji bi pčele koristile, a za proizvodnju slatke materije na iglicama bora, potrebni su insekti kojih u našim krajevima nema!

borov med

Pošto je relativno teško navabiti izvorni sibirski borov med, mi Vam nudimo jedan recept, kako da sami napravite prirodni preparat od borovih iglica i meda koji je takodje lekovit.

Kako se pravi borov med?

Lekovita svojstva prirodnog meda, biće još izraženija ako ih kombinujemo sa borovim iglicama. Ovako dobijeni prirodni preparat može da pomogne u suzbijanju neprijatnih simptoma prehlade, gripa i hroničnog bronhitisa. I astma je kao bolest često na spisku oboljenja kod kojih se med preporučuje u ishrani. U svakom slučaju, med, pa ni pravi borov med, ne može biti isključivi lek za odredjene bolesti, već može pomoći kao dopuna osnovnoj terapiji.

Pripremite četrdeset grama mladih borovih iglica i dobro ih operite. Prelijte ih sa pola litre kipuće vode a onda ostavite na laganoj vatri da ključa još oko 15 minuta. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno 24 časa. Kad istekne taj period, dobijenu tečnost pomešajte sa jednim kilogramom kvalitetnog prirodnog meda.

Ovaj prirodni preparat se uzima po jedna supena kašika, posle obroka, četiri puta na dan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts