|

Saveti za upravljanje kućnim budžetom

Ne možemo da kažemo da živimo u ekonomski stabilnoj državi, ali, ako ništa drugo, Balkanci su tokom ovih teških i neizvesnih godina naučili da se snalaze na razne načine. Jednostavno kućni budžet se mora prilagoditi našim primanjima, ma koliko ona bila niska.

Ali kako pregurati mesec sa što manje troškova? Evo nekoliko saveta za upravljanje kućnim budžetom.

Mesečni i neplanirani troškovi

Kako izaći na kraj sa brojnim dažbinama?

Za početak, stavite na papir vaše mesečne troškove koje morate da izmirite. Dakle: stanarina, infostan, mobilni telefon, internet, troškovi za hranu, putni troškovi … Sada uporedite dugovanja sa svojim primanjima i izračunajte koliko vam novca ostaje slobodno za trošak.

Većina ljudi pretežno u glavi sabira napamet svoje finansijske obaveze, ali mnogi troškovi se često zaborave jer ih ima mnogo. Zato je uvek dobro zapisati ih, tako ćete imati u vidu za šta sve treba da odvojite novac tokom meseca, a pri tom bićete sigurni da ništa niste zaboravili.

Sada kada imate jasan uvid u svoje platežne mogućnosti, treba ostati karakter i potrošiti onoliko koliko imate na raspolaganju do sledeće plate.

Ali šta da radimo ako neki račun treba hitno da se reguliše, a plata kasni? U tom slučaju dobro je imati dozvoljeni minus ili dozvoljeno prekoračenje. Ovu uslugu mogu imati svi korisnici tekućeg računa i na taj način sebi obezbeđujete pozajmicu u visini plate.

Kod dozvoljenog minusa je bitno da vas ne ponese previše. Koristite ga da platite samo ono što je najbitnije, jer kada jednom zagazite dublje u minus, teško se vraćate. Za korisnike koji znaju da ga koriste pravilno ovo je idealna bankarska opcija, jer vas spašava od pozajmljivanja novca kod prijatelja i poznanika, koji vas verovatno gledaju popreko kada im tražite ,,hiljadu dinara do plate“.

Kako uštedeti novac?

Najviše novca se potroši na sitnice. Videli ste simpatičnu majicu, kupili ste nešto više slatkiša nego što ste planirali, častili koju turu više u kafani jer vas je ponela atmosfera… Realno, to ste uradili jer ste imali novac kod sebe, da vam je novac ostao kući ili da ste trenutno švorc, ne biste ni razmišljali o troškovima ovakve prirode.

Potrošačka korpa

Opet ćemo da pravimo spisak. Obično nakon što dođemo do nekog novca ili kada primimo platu, odmah idemo u kupovinu, najčešće u hipermarket jer želimo da sve namirnice kupimo na jednom mestu, a tamo su često i akcije.

Mana hipermarketa je to što, kad završimo sa kupovinom, shvatimo da smo kupili još deset stvari koje nismo planirali. Samim tim izložili smo se većem trošku. Zato je opet potrebno napraviti spisak.


Na papir stavite samo ono što vam je zaista potrebno za vaš dom od namirnica. Ostavite sebi malo lufta, jer sigurno ćete naići na omiljeni slatkiš koji nije na spisku ili neki predmet za kuću, ali ne preterujte sa prekoračenjem spiska.

Ako ste rešili dauštedite, najbolje je prošetati po gradu, jer nisu hipermarketi uvek najjeftiniji. Svaki grad ima svoje povoljne markete, prodavnice ali i pijace i buvljake. Dovoljno je da jedan mesec uporedite cene na nekoliko mesta i već narednog ćete znati gde je jeftinije voće, gde hemija, gde meso i tako dalje.

Ne kažemo da treba da se odreknete ovih sitnica koje nas sve, da budemo iskreni, usreće. Ali kao što rekosmo, ponese nas to što trenutno kod sebe imamo novac i na kraju meseca shvatimo da opet nismo uspeli ništa da uštedimo.

Novac se ne štedi na kraju meseca, već na početku. Kada od plate odvajate novac za račune, odvojite i određenu sumu novca za ušteđevinu, naravno, prema svojim mogućnostima. Neka to bude minimalno deset evra. Predlažemo upravo da taj novac pretvorite u evre, sklonite u svoju kasicu i pravite se da ne postoje, dok ne dođe vreme da se potroši.

Ne čekajte da vidite šta će vam ostati od plate na kraju meseca, već odmah ostavite određenu sumu novca za ušteđevinu.

Ali pre nego što počnete da štedite, definišite na šta želite da ga potrošite: letovanje, zimovanje, novi bicikl, nešto od tehnike, itd. Dakle, novac ne uzimate, ni u kom slučaju osim kada dođe vreme da ga potrošite na ono za šta ste naumili.

Ukoliko vam je hitno potreban novac za neki nepredviđeni račun, za to iskoristite već pomenuti dozvoljeni minus.

Šta ako ste već u dugovima?

Sve je izgledalo tako lako kada ste uzimali kredit, a sada ste već u velikom problemu. Trošili ste malo više, iskrsli su neki neplanirani troškovi. Ovo su situacije gde je najbolje uzeti kredit za refinansiranje. To je prilika da ispravite stare greške i počnete da trošite malo razumnije.

Uzmimo na primer Addiko banku, koja svojim korisnicima nudi povoljne kredite za refinansiranje. Možete dobiti čak i do 2.400.000 dinara, a period otplate je i do dvanaest godina. Naravno sve zavisi od toga kolika su vaša dugovanja i finansijske potrebe. Pri tom ne plaćate depozit ili učešće, jer, naravno, kada smo u dugovima niko ne želi dodatne troškove.

Krediti za refinansiranje pomažu da uz manju ratu kredita otplaćujete svoje dugove, i tako smanjite i svoje mesečne troškove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts