|

Jastog – nutritivna vrednosti, priprema i kozumiranje jedne od najskupljih namirnica

Jastog je vrsta morskog raka čije prirodno stanište predstavljaju šupljine u stenovitim obalama na dubini u rasponu od 30 do 100 m. Ima ih u morima umerenog, tropskog i subtropskog pojasa. Za razliku od svih drugih vrsta rakova, jastog nema klešta, nego umesto njih nešto nalik otvaračima koji mu služe za otvaranje školjki.

Osim što je za nju potrebno izdvojiti dosta novca, ova namirnica koja se svrstava u plodove mora, ne može se naći baš u svakoj prodavnici. Kod nas se jastog može kupiti uglavnom u bolje snabdevenim mega marketima i ribarnicama i to najčešće u smrznutom stanju, ređe živ. Meso jastoga je veoma ukusno. Većina koja ga je probala tvrdi da je uživala „za sve pare“.

Nutritivne vrednosti

Jastog je namirnica visokih nutritivnih vrednosti, bogata jodom, selenom, vitaminima B-grupe, a ono što ga čini posebno hranljivim je visok sadržaj vitamina E. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja i pomaže regeneraciji oštećenog tkiva nekih organa. Jastog je takođe bogat proteinima. U porciji od 100 gr jastogovog mesa sadržano je više od 20 gr kvalitetnih proteina. Meso jastoga ima nizak sadržaj holesterola i drugih štetnih masnoća. Takođe, jastog nije kalorična hrana. U 100 gr jastoga ima svega oko 90 kcal. Zato je odličan i za one koji su na programu mršavljenja ili kontroli unosa kalorija na dnevnom nivou.

Kako se pravilno priprema jastog?

Jastog se kuva ceo, bez obzira da li je reč o smrznutom ili živom. Stavlja se u proključalu vodu i tu se kuva dok mu ljuštura ne poprimi crvenu boju. Koliko će vremena trebati da se jastog skuva, zavisi od toga kolike je veličine i težine. Jastog težak 1 kg biće skuvan za dvadesetak minuta. Treba voditi računa da se ne prekuva, jer tada meso nema tako dobar ukus i postaje žilavije.

Kako se pravilno jede kuvani jastog?

Kuvani jastog se servira ili ceo ili presečen uzduž na pola, a uz njega ide specijalan pribor za jelo. U taj pribor obavezno spadaju kulinarska klešta koja služe za odvajanje jastogovih štipaljki i repa od trupnog dela. Nakon odvajanja repa i štipaljki, smatra se da je jastog očišćen i može se preći na njegovo konzumiranje.

On se jede tako što se uz pomoć klasične kuhinjske viljuške vade delovi mesa iz glave, tela i repa, dok se meso iz štipaljki vadi tako što se one kleštima stiskaju dok ne puknu na nekoliko mesta, nakon čega se može pokupiti svo meso iz njihove unutrašnjosti. Uz pomoć specijalnih koktel-viljušaka ili drvenih ražnjića, vadi se najteže dostupno meso u opni koja se nalazi po sredini jastogovog tela i u ćoškovima repa. Meso iz nožica se jednostavno isisava ustima.

Jastog odlično ide u kombinaciji sa limunom i majonezom, sa zelenom salatom, paradajzom, sa kuvanim jajima.

5 najskupljih specijaliteta od jastoga

Od jastoga se pripremaju razni kulinarskih specijaliteta koji se svrstavaju u najveće delikatese svetske kuhinje i za koje je potrebno duboko zavući ruku u džep. Zato se jastog uglavnom smatra luksuznom, bogataškom hranom. A da li znate koji su to najskuplji specijaliteti od jastoga? Ovih 5 vrsta jela spadaju u najskuplje kulinarske delikatese, a pripremaju od jastoga:

  1. Omlet (fritata) od jastoga nalazi se na meniju njujorškog restorana Norma’s. Porcija košta 1.000 dolara, što ga čini najskupljim omletom na svetu. Priprema se od 500 gr jastoga, 6 jaja, prženog krompira i 300 gr specijalne vrste kavijara sevruga kojim se omlet prekriva.
  2. Supa Anki Fu, služi se u restoranu „Tiato“ (Santa Monika, Kalifornija). Njeni sastojci su specijalna vrsta junećeg mesa vagji, bele tartufe, ručno ubrane klice pasulja, kao i testenina sa mesom retke vrste plavog jastoga. Ako želite da probate ovu supu moraćete da platite neverovatnih 5.000 dolara.
  3. Meni lonodonskog hotela „Hempel“ obuhvata i salatu „Florete“, po receptu slavnog kuvara Rejmonda Blanka. Ova salata se pravi od najskuplje vrste kavijara beluga, tartufa, mesa krabe i jastoga, a preliva se balzamiko sirćetom starim 30 godina. Cena porcije – 1.000 dolara.
  4. Kavijar pica u njujorškoj piceriji Nino’s Bellissimo priprema se od četiri različite vrste kavijara i jastogovog repa. Jedna ovakva pica košta 1.000 dolara.
  5. Pica „Luj XIII“ najskuplja je vrsta pice na svetu. Pravi se po recepturi kuvara Renata Viole iz Salerna, grada na jugu Italije. Testo se priprema od organskog makrobiotičkog brašna i peče se tek 72 sata nakon što je umešeno. Sastojke pice „Luj XIII“ čine: mocarela sir od bivoljeg mleka, tri vrste kavijara, škampi, norveški jastog, a uz nju se služe retke vrste francuskog konjaka i šampanjca. Ova pica se ne može naručiti nigde u restoranima, već isključivo za kućnu dostavu, a za nju je potrebno izdvojiti čak 8.300 evra.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts