|

Kako se rešiti bubašvaba u svom domu?

Bubašvabe su mala, dosadna stvorenja rasprostranjena širom sveta. Postoji više od 4500 različitih vrsta bubašvaba. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, bubašvabe su prenosioci mnogih zaraznih bolesti poput kolere, dizenterije, lepre i mnogih drugih.

Bubašvabe su aktivne tokom cele godine. Kreću se pretežno noću u potrazi za hranom i vodom. Privlače ih mrvice na podovima ili stolovima, smeće, prljavo posudje u sudoperi, hrana za kućne ljubimce na podu kao i ostaci hrane u limenkama ili posudama. U vaš dom bubašvabe mogu ući preko sitnih pukotina u zidovima, podovima ili prozorima. Mogu se provlačiti kroz rupe u ventilacionim otvorima i cevima ili se doseliti u vaš dom preko infestiranih predmeta. Bubašvabe vola topla, vlažna i tamna mesta.

Evo nekoliko saveta za uspešno uklanjanje bubašvaba iz vašeg doma.

1. Odstranite izvore hrane i vode za bubašvabe iz vašeg doma

Kao i svim drugim živim bićima, bubašvabama su potrebni hrana i voda za rast i razmnožavanje. Nakon ručka ili spremanja hrane, obavezno očistite mrvice sa poda ili radne površine. Koristite usisivač ili ih obrišite. Ne ostavljajte otvorene kese sa hranom na vidnom mestu. Sve što otvorite a ne iskoristite do kraja, odložite u hermetički zatvorene kutije u vašoj ostavi. Na ovaj način bubašvabe neće imati šta da grickaju u vašem domu, pa će im on brzo postati neprivlačan. Takodje, ukoliko ste primetili neispravne cevi u kuhinji ili kupatilu, odmah to popravite. Voda i vlaga u vašem domu stvoriće idealne uslove za naseljavanje bubašvaba.

Čak i čisti domovi mogu biti infestirani bubašvabama ukoliko ovi insekti imaju lak pristup vodi i hrani.

2. Ne dajte im mesto gde se mogu sakriti

Bubašvabe vole da borave u papirnim i kartonskim kutijama. Ukoliko oko kuće ili garaže imate puno praznih kutija, najbolje je da ih se što pre otarasite. U suprotnom, bubašvabe će se vrlo brzo tu nastaniti. Ovi insekti vole mračna mesta i ne mogu dugo preživeti na otvorenom. Zato, zapečatite sve pukotine i otvore u svom domu kako bi bubašvabe ostale bez mesta za skrivanje.

3. Postavite mamce za bubašvabe

Danas na tržištu poste različite vrste mamaca. Svaki mamac za bubašvabe je ustavri vrsta otrova. Ukoliko se odlučite za ovu metodu, obavezno postavite mamce na mesta koja nisu lako dostupna deci i kućnim ljubimcima, kao što su uglovi ormarića, ispod umivaonika, sudopere ili kante za smeće. Kada pojede mamac, bubašvaba se vraća u svoje gnezdo dok otrov iz mamca polako deluje. Trebalo bi očekivati da bubašvaba ugine u roku od jednog do tri dana od konzumiranja mamca. Uginuli insekti poslužiće kao hrana za druge bubašvabe tako da će se otrov širiti na ostatak gnezda.


4. Borna kiselina kao prirodno sredstvo za ubijanje bubašvaba

Napravite smešu (testo) od jednakih količina borne kiseline, šećera i brašna. Od testa napravite kuglice koje ćete postaviti u kući na mestima na kojima ste primetili kretanje bubašvaba. Brašno i šećer će privući bubašvabe a borna kiselina će ih ubiti. Jednostavno rasporedite testo na mestima gde znate da su bubašvabe prisutne, ili ispod frižidera, šporeta, u ormarićima i fiokama. Iako je ovo efikasan način za ubijanje bubašvaba, budite oprezni prilikom korišćenja ove metode – nadgledajte decu i kućne ljubimce kako ne bi došli u kontakt sa toksičnim sadržajem.

5. Sprej ili tečni koncentrat protiv bubašvaba

Danas možete kupiti veliki broj sprejeva različitih proizvodjača namenjenih ubijanju bubašvaba. Mogu vam dobro poslužiti kada u svom domu uočite bubašvabe i želite ih uništiti ne približavajući im se previše. Efikasni sprejevi mogu ubiti bubašvabu gotovo trenutno. Još jedan proizvod dostupan u prodavnicama jeste tečni koncentrat za „odbijanje“ bubašvaba. Repelenti su proizvodi koji ne ubijaju bubašvabe ali sprečavaju njihov dolazak u tretirani prostor. Jednom razredjena tečnost se može prskati u pukotine i druga mesta na kojima se bubašvabe mogu sakriti. Takodje možete prebrisati pod ovim rastvorom.

Bubašvabe su na žalost uporna stvorenja. Čak i ako sledite sve savete za „uradi sam „ uništavanje ovih insekata, može se desiti da i dalje imate dom zaražen bubašvabama. Ukoliko ste probali sve prethodno navedene metode a rezultati su ipak izostali, verovatno se radi o ozbiljnoj zarazi bubašvabama i potrebna vam je pomoć profesionalaca.

Pozovite stručnjake za dezinsekciju iz Beograda koji će na brz, siguran i efikasan način uništiti bubašvabe u vašem domu. Korišćenjem najsavremenijih, ekološki prihvatljivih preparata za suzbijanje bubašvaba uigrani tim profesionalaca pretvoriće vaš dom u čisto i bezbedno mesto za vas i vašu porodicu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts