|

Započinjete zajednički život? O čemu sve morate razmišljati

Početak zajedničkog života je značajna prekretnica u svakoj vezi. Ova odluka bi trebalo da počiva na ljubavi, ali ujedno mora biti racionalna. Kako je ovaj početak svojevrstan test vašeg odnosa sa partnerom, budite spremni na kompromise i unapred promislite korake koji su pred vama. U tekstu koji sledi pokušaćemo da vam olakšamo prevazilaženje izazova koje zajednički život isprva sobom nosi, izdvojivši korisne savete i ključne faktore koji mogu skratiti period prilagođavanja i preduprediti eventualne nesuglasice.

Planiranje budućnosti

Pre no što se konačno odlučite na ovaj veliki korak, razgovarajte sa partnerom o budućnosti, razmenite ideje i argumentujte svoje stavove. Ukoliko je ovo osoba sa kojom želite da izgradite svoj život, važno je da joj otvoreno predočite svoje želje i stremljenja. Jednako je bitno i da čujete drugu stranu, te naposletku u odnosu na prioritete izgradite zajedničku sliku budućnosti.

Izbor stana

Mladi parovi se pri izboru stana u najvećem broju slučajeva okreću ka većim gradovima, koji nude više mogućnosti u domenu zaposlenja, kao i u pogledu kulturnog i društvenog života. Ukoliko vas interesuju fantastične ponude kao što su stanovi u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu, pred vama će se naći zaista širok izbor i otvoriti dodatna pitanja. Ukoliko se uklapate u određeni budžet, uzmite u obzit vaše navike i potrebe, te spram toga odlučite da li vam je važnija kvadratura stana ili atraktivna lokacija i u kom pogledu možete bezbolnije načiniti kompromis.

Raspored finansija

Iako su finansije nepopularna tema među parovima, ovo je zaista važan faktor kada je zajednički život u pitanju. U tom smislu nije u prvom planu visina primanja, već je ključ u rasporedu novca. Načinite jasan plan u vezi sa načinom na koji ćete raspolagati finansijama, odlučite da li ćete imati zajednički fond ili ćete podeliti novčane obaveze. Temelj za uspešno budžetiranje je postavljanje fiksnih troškova režija na prvo mesto, određivanje eventualnih zajedničkih mera štednje, kao i planiranje nabavki.

Podela kućnih poslova

Savremeno doba isključuje podelu poslova na muške i ženske poslove, iz prostog razloga što danas žene mahom domaćinstvu finansijski doprinose jednako koliko i muškarci. Nevezano za pol, ukoliko jedan od partnera nije zaposlen, sasvim je logično da on preuzme više obaveza prema održavanju domaćinstva. Ukoliko to nije slučaj i oba partnera rade, rasporedite kućne poslove spram sklonosti i veština u određenim oblastima, te rasporeda drugih obaveza, radnog vremena i prirode posla. Ovo je naizgled trivijalna stavka, ali značajno utiče na kvalitet veze i funkcionisanje zajedničkog života.

Navike i rutine

Partneri su uglavnom upoznati sa navikama i rutinama drugog u vezi i pre otpočinjanja zajedničkog života. U svakom slučaju, nije loše obnoviti gradivo i razgovarati o načinima na koje planirate da se prilagodite jedno drugome i potrebama u domenu svakodnevice. Ukoliko vam smeta neka navika vašeg partnera, ovo je pravi trenutak da to otvoreno kažete. U slučaju da prećutite neke zamerke na početku zajedničnog života, one mogu tako zataškane vremenom samo dobiti na veličini i bolje je da to iznesete u okviru konstruktivnog razgovora, nego kasnije u afektu.

Razgovor o očekivanjima

Ne biste li izbegli eventualna razočaranja i frustracije, pre početka zajedničkog života razgovarajte o očekivanjima u vezi sa tokom svakodnevice i uopšte izgledom vašeg zajedničkog života. Ovo se odnosi na zajedničke aktivnosti, zajedničke rutine, uređenje prostora, kućne ljubimce i slično. Primera radi, važno je znati da li je partneru prioritet da posveti određeno vreme u toku dana sebi ili je entuzijastičan povodom zajedničkih izlazaka i filmskih večeri i između ostalog očekuje to od vašeg zajedničkog života.

Odlučivši se za zajednički život, budite svesni da pristajete na određene kompromise, dakle da se morate prilagođavati novom prostoru i navikama drugoga. S druge strane, ovim korakom vi pristajete da ljubav bude vaša svakodnevica, pristajete na nežnost, deljenje i osamostaljujete se. Nakon što ste otvorili vrata nove etape vašeg života, u nju zakoračite s osmehom i samouvereno, otvoreno i iskreno, a naposletku ćete zasigurno biti srećni ishodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts