|

Obavite prolećno čišćenje doma jednostavno i brzo uz ove savete

Proleće je i zvanično stiglo i sa prvim sunčanim danima osećamo nalet pozitivne energije i motivacije za sve što nas okružuje. Međutim, jedna od stavki koju dolazak proleća podrazumeva, a koja nije na listi previše omiljenih aktivnosti u ovom periodu je prolećno sređivanje doma.

Iako se na sam pomen generalnog spremanja kuće ili stana mnogim domaćicama „diže kosa na glavi“, postoje načini da ova aktivnost postane zabavna, verovali ili ne. Uz ove praktične savete, saznajte kako da obavite prolećno čišćenje doma jednostavno, bez previše muke. Pratite ove korake i pretvorite jedan, na prvi pogled dosadan posao, u zabavu.

Napravite plej listu muzike koja vas čini srećnim

Nema osobe koja ne voli muziku, zar ne? Prati nas i kada smo srećni, ali i kada smo tužni, dok se vozimo, šetamo, treniramo. Zašto onda ne bi bila i vaš pokretač pri obavljanju kućnih poslova?

Sastavite listu sa omiljenim pesmama koje u vama bude pozitivne emocije i doživite „generalku“ kao zabavu. Možete je i nazvati „lista za zabavno čišćenje“ kako bi vam uvek bila na dohvat ruke kada je to potrebno. Pojačajte muziku do kraja, igrajte i pevajte, na taj način vam neće pasti teško ni one kućne aktivnosti koje vam nisu na listi omiljenih.

Napišite plan čišćenja po stavkama

Kao i za sve u životu, i kod ove aktivnosti bi bilo najbolje napraviti plan i dodatno ga razraditi ako je potrebno. Savetujemo vam čišćenje zvano „soba po soba“, koje je najefikasniji način prolećnog čišćenja doma. Napravite ček-liste za čišćenje svake prostorije u stanu kako biste se lakše organizovali i eventualno podsetili na one delove kojima je potrebna dodatna pažnja.

Slobodno preskočite mesta koja ste nedavno sređivali i usredsredite se na delove vašeg doma koji su tokom zime uglavnom bili zanemareni. Nakon završenog posla, štiklirajte obavljene poslove koje ste zapisali u planu i osećaćete se mnogo bolje.

Uključite porodicu i prijatelje

Jasno je da neće baš svi biti oduševljeni ako ih pozovete na žurku sređivanja kuće, ali ovaj zahtevni posao ne bi trebalo da obavlja samo jedna osoba, pogotovo ako vas je više u porodici.

Ako imate decu, zadajte im zadatke prilagođene njihovom uzrastu. Recimo, mogu da srede garderobu u svojim ormarima tako što će je slagati po bojama ili neka odaberu igračke koje im više nisu potrebne kako biste ih donirali u humanitarne svrhe.

Neka članovi vaše porodice sami biraju zadatke koje žele da obave, na taj način neće osećati pritisak da nešto moraju, a samim tim će i zadatak obaviti kako treba, bez otaljavanja.

Krenite od najzahtevnijih delova stana

Pranje prozora ili pakovanje zimske garderobe mnoge domaćice navode kao najteži i najdosadniji deo sređivanja kuće, pa ako je takav slučaj i kod vas – počnite odatle. Ribanje kupatila, pločica i fugni se svrstava u istu kategoriju.

Ali, što pre obavite teži deo posla, oni manje zahtevni delovi doma će vam mnogo lakše pasti. Bonus savet: Kada završite sa jednom prostorijom, zaključajte je. Tako ćete brže čekirati stavke na ček-listi sa početka teksta.

Bacite nepotrebne stvari

Započeti prolećno čišćenje bez bacanja stvari koje vam nisu potrebne je u startu velika greška, jer se u vašem domu od poslednjeg generalnog sređivanja do danas sigurno nakupilo puno novotarija. Oslobodite prostor za posao, u suprotnom ćete se osećati kao da stvari samo premeštate sa jednog mesta na drugo.

Ovo je pravi trenutak da se oprostite od svih farmerki koje su vam velike ili male, okrnjenog posuđa, polomljenih šoljica za kafu i svih sitnica koje ste dobili na poklon, a nemaju upotrebnu vrednost i postaju „skupljači prašine“. Pravilo koje ovde treba primeniti i uvek imati na umu je: Ako ovo nisam koristio godinu dana, onda mi više nije ni potrebno.

Ne zaboravite uređaje

Kod prolećnog sređivanja doma, najvažnije nam je da prebrišemo nameštaj i površine koje se najviše koriste u kući, a nekako uvek zaboravimo na kućne uređaje. Da bi nam duže trajali, i njih je potrebno očistiti s vremena na vreme, ako ne detaljno, onda bar ovlaš.

Postoje oni uređaji koji rade tokom čitave godine, kao što su inverter klima uređaji i čije održavanje je neophodno i u higijenskom smislu. Ne želite da udišete prašinu kroz njih ako je sve ostalo čisto, zar ne? Jednostavna mešavina sode bikarbone i sirćeta može učiniti da vaši uređaji zablistaju u samo nekoliko poteza.

Detalji

Kada privedete čišćenje kraju, a ostane vam dovoljno energije, završite sređivanje lepim detaljima. Stavite novi stolnjak, promenite posteljinu, presvucite jastučiće na garnituri u prolećne dezene, stavite vesele i svetle peškire u kupatilo. Zatim prsnite malo parfema/osveživača u vazduh i na taj način označite kraj ove akcije.

Za kraj – nagradite sebe

Obavili ste veliki i značajan posao – zaslužujete i nagradu za svoj trud. Odmah na početku obećajte sebi da ćete se nakon obavljene aktivnosti častiti komadom garderobe ili nečim što odavno gledate u izlogu. Ako su vam u sređivanju pomagali i ukućani, oslobodite se kuvanja bar danas i častite se dostavom hrane ili još bolje – odlaskom u bioskop ili pozorište. I neka vam ovakva vrsta nagrade postane uobičajena praksa, tako ste osigurali sebi pomoć u kućnim poslovima i u budućnosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts