Predlozi za unutrašnji enterijer kupatila

Enterijer kupatila

Kada renovirate, ili opremate novo kupatilo, najvažniji faktor koji će uticati na izbor sanitarije, pločica, nameštaja, detalja i kako će na kraju enterijer kupatila izgledati, je prostor koji imate na raspolaganju.

U svakom slučaju, bez obzira na površinu, kupatilo se uvek može urediti sa stilom i ukusom u skladu sa modernim zahtevima.

Takodje je važno da li je Vaše kupatilo možda u potkrovlju, kada ćete morati da birate malo drugačiji nameštaj – pod kosinom. Pošto ovo ume da bude komplikovan posao, preporučljivo je da police naručite po meri, kako bi se uglovi savršeno uklopili i kako biste iskoristili svaki centimetar prostora. Zbog dobrog osvetljenja i izbora rasvetnih tela, važno je i da li Vaše kupatilo ima prozor, i kolika je površina zida koju zauzima.

enterijer kupatila

Priprema – Dobro premerite dimenzije kupatila, jer je to od ključne važnosti za kupovinu prvenstveno kade ili tuš kabine, umivaonika, wc šolje, polica i ormarića. Probajte da napravite više mapa vašeg kupatila pa najpre napapiru pokušajte da rasporedite željene elemente. Ovo je dobra polazna tačka. U svakom slučaju, uvek možete potražiti pomoć profesionalca, ali njihovi predlozi za uredjenje enterijera umeju prilično da koštaju.

predlozi kupatilo

Boje i pločice

Od boja, oblika i dimenzija pločica uveliko zavisi definitivan enterijer.

Ne morate kompletnu povšinu zidova pokriti pločicama – možete ih kombinovati sa nekim molerskim tehnikama. Na primer, izaberite pločice do odredjene visine zida, a ostatak ofarbajte u nekoj odgovarajućoj boji. Obično se pločice postavljaju do visine od 160 cm.

kupatilo pločice

Možete praviti i kombinaciju pločica različitih boja – oko lavaboa, kade i prozora možete napraviti okvir od recimo manjih pločica u jednoj boji a ostatak zidova prekriti pločicama koje imaju drugačiji dizajn. Mogućnosti su neograničene. Kreativnost ćete pokazati i ako kombijujete pločice u vidu sitnih mozaičnih ploča sa onim predimenzioniranim koje mogu pokriti i čitav jedan zid.

Za manje kupatilo najviše će odgovarati trendi žuta boja, posebno ako nema prozora. Možete kombinovati više nijansi ove boje a jedan zid na primer obložiti mat belim pločicama. Svetle pločice bez šara, vizuelno će povećati prostor kupatila. Ideje za kombinovanje svetlih boja mogu ići u pravcu kombinovanja sive i bele, svetlo oranž i žute, krem i bele boje… Preporučljive nijanse za uvećanje prostora su i breskva ,bebi pink, bledo plava…

kupatilo ideje

Ako ipak volite jarke boje, pločice koje su tamnije iskoristitie tek kao detalj ili za bordure.

Ako je vaše kupatilo prostranije, sloboda izbora je veća. Predlažemo kombinaciju crvenih i prljavo belih ili bež pločica. Crvene pločice izaberite za pod a bež za zidove. Bordure ili poneka pločica sa prugicama u crnoj boji daće ekstravagantan jedinstven izgled.

Napomena – za pod birajte reljefne ili peskirane pločice koje će sprečiti klizanje, a za zidove se možete odlučiti za pločice visokog sjaja.

kupatilo dizajn

Osvetljenje

Osim osnovnog svetla na plafonu potrebno je imati svetlo i uz ogledalo. Modernne su halogene sijalice na plafonu, dok one pored ogledala mogu biti u vidu sitnih svetiljki po obodu samog rama ogledala. Ogledalo je od velike važnosti za osveljenje kupatila kao i za negovu veličinu. Ako je kupatilo manje, trebalo bi da je ogledalo što veće. Postavite više ogledala na različitim zidovima , i tako ćete vizuelno proširiti malo kupatilo.Moderna ogledala mogu se naći u najrazličitijim oblicima a dizajneri stalno eksperimentišu sa dizajnom njihovih ramova.

Ako ste za luksuzniju varijantu, birajte one od stakla ili metala koji su ukrašeni cirkonima ili kristalima, ili za vodootporne drvene ramove sa duborezom u na primer trešnjinom drvetu. Jednostavnije verzije ogledala sa tankim ramovima su izbor pri komenećete pogrešiti ako niste sigurni ili ste zbunjeni ogromnim izborom.

kupatilo boje

Iskoristite prirodnu svetlost ako imate prozor. Ako je prozor manji i ne daje dovoljno svetlosti iskoristite staklene prizme koje će reflektovati svetlost tako što ćete od njih sazidati recimo zidove oko tuš kabine.

Kada i WC šolja

Ako nema dovoljno mesta, morate se odlučiti za tuš kabinu umesto za kadu, madana tržištu ima i jako malih kada sadimenzijama koje će se uklopiti i u najmanje kupatilo.

Najnoviji hit su staklene kade i to u raznim bojama, hidromasažne kade koje su skuplje rešenje kao i drvene kade kojesu ojačane specijalnom smolom i daju romantičan prizvuk kupatilu. Uvek se možete odlučiti i za klasičnu akrilnu ili čeličnu kadu. Kada sa nogicama može biti vrlo privlačno rešenje.

Wc šolje od keramike su i dalje na vrhu kada je kvalitet u pitanju i to zajedno sa keramičkim vodokotlićem. Ako imate dovoljno prostora, planirajte i bide i to u istom stilu u kom je i wc šolja.

kupatilo kada i wc

Police i ormarići

Da bi kupatilo delovalo uredno, sva kozmetika mora imati svoj prostor u ormarićima i policama. Ako nemate dovoljno prostora izaberite one zidne ormariće. Osim medijapana koji može biti prošaran različitim dezenima, u trendu su staklene ili metalne police i ormarići.

Ako je kupatilo u potkrovlju, iskoristite svaki kutak ugradnim policama, koje se kače na zidove.

Detalji

Ako ima dovoljno prostora, smestite u kupatilo vagu, mašinu za pranje veša, korpu za odlaganje prljavog rublja,odgovarajuću stolicu ili tabure. Sobno cveće je više nego preporučljivo jer osvežava svaki prostor.

Prostirke za kupatilo birajte u bojama koje ćese slagati sa bojom pločica a bile one čupave, gumene ili sundjeraste, važno je da su nepromočive i lake za održavanje.

Ako želite moderne baterije i slavine, izaberite one sa padajućim vodenim slapovima.

Zavese

Ako ste kupatilo uredili u nekoj neutralnoj boji, osvežite ga tako što ćete za tuš ili kadu izabrati jarke zavese – pink, tirkizne, crvene… Providne zavese birajte ako u kupatilu ima već dovoljno boja i šarenih detalja. Najvažnije je da su vodootporne.

Za prozore u kupatilu, dobro i moderno rešenje su rolo zavese poznate po tome što se lako održavaju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts