|

Sejšelsko skakutanje po ostrvima

Nećemo preterati ako kažemo da se svi turistički znalci i iskusni putnici slažu da su Sejšelska ostrva jedno od najlepših, pa samim tim i jedno od najekskluzivnijih mesta za odmor na svetu. Pošto su vlasti i preduzetnici sa tog malog afričkog arhipelaga došli do zaključka da njihov izrazito krhki eko sistem ne može podneti talase masovnog turizma, rešili su da podignu cene i tako onemoguće ulaz putnicima sa rancem na leđima i brojnoj „jeftinoj“ klijenteli. Tako je odlazak na Sejšele postao ne samo izuzetan doživljaj u tropima, već je to putovanje dobilo i kultni status, jer ne može ga svako priuštiti sebi i svojim najmilijima.

Kada razmišljamo o raskošnom odmoru, obično zamišljamo prostranu, lepo nameštenu sobu sa širokom terasom i divnim pogledom na pučinu, udoban krevet sa baldahinom i prozirne beličaste zavese koje se blago njišu na mirisnom povetarcu. Zamišljamo sebe sa osvežavajuće hladnim koktelom u ruci kako gledamo u plavetnilo, opušteni i srećni. Zamišljamo dugu plažu sa belim mekanim peskom i tirkizno more, ekstravagantne, ukusne obroke uz šum vetra i talasa, oči voljene osobe koje zaljubljeno blistaju pod zvezdama…

Aktivnijim gostima ova tropska idila, koliko god to neverovatno zvučalo, ipak brzo dosadi. Plaža im postane jednolična, jednostavno požele još izazova i njihov aktivni um želi nove prizore i iskustva. Zato je dobar predlog za njih upravo „skakutanje“ po sejšelskim najpoznatijim ostrvima, Mahe, Pralen i LaDig, jer koliko god se nekima činilo komplikovano ili zamorno, Island Hooping je jako dobra odluka koja garantuje odličnu zabavu.

Zašto provesti odmor u samo jednom ambijentu, ma koliko lep on bio? Čini se da će boravak na Sejšelima biti mnogo sadržajniji ako se posete sva tri glavna granitna ostrva i na svakom od njih provede po nekoliko uzbudljivih dana i noći, a kakva će kombinacija boravka na njima biti, zavisi od afiniteta putnika i dostupnosti hotelskih kapaciteta. Trebalo bi detaljno i pažljivo, prema sopstvenom ukusu birati hotele (a izbor je veliki), da bi odmor zaista bio nezaboravan.

Najveće sejšelsko ostrvo Mahe je najčešći izbor gostiju, zato što je internacionalni aerodrom blizu, ali i zbog najvećeg izbora hotela. Na ostrvu Mahe se nalazi čuvena plaža Beau Vallon Bay, duga i popularna, sa puderastim peskom i tirkiznom vodom, na kojoj su izgrađeni brojni smeštajni kompleksi. Mahe ima izvanredne plaže na jugu i jugozapadu, kao i malu, romantičnu plažu Karana (Carana) na severu ostrva. Mala prestonica Viktorija i njen moderni deo Eden Island, zaslužuju da im se posveti pažnja. Dakle, Mahe svakako treba da bude prva stanica na ovom skakutavom putu. Izbor hotela je veliki i raskošan, a mi predlažemo jedan ne tako skupocen, ali izuzetno lepo osmišljen, doteran i senzualan, hotel Carana Beach, koji se nalazi na istoimenoj plaži. Predlažemo ga ne samo zbog izuzetnog dizajna i lepe plaže, već i zbog položaja, jer veoma je blizu glavnog grada i ostalih atraktivnih mesta na ostrvu Mahe.

Nakon nekoloko dana pasivnog odmora i razgledanja znamenitosti ostrva Mahe, gosti se mogu uputiti brodom ili avionom do Pralena (Praslin), drugog ostrva po veličini, koje svakako treba posetiti, jer se na njemu uz mnoge druge neodoljive plaže nalazi Anse Lazio, koja već godinama važi za najlepšu plažu na svetu! Osim divnih belih plaža i granitnih uzvišenja, oko Pralena se nalaze bogati koralni grebeni, pa ostrvo predstavlja raj za ronioce i gnjurce. U velikoj botaničkoj bašti Valle de Mai koja se nalazi pod zaštitom UNESCO kao prirodna baština čovečanstva, može se videti endemska vrsta kokosove palme i njen plod Coco de Mer, najveći kokosov orah na svetu. Zbog svog interesantnog oblika (podseća na ženske donje atribute) i zbog veličine, ovoj endemskoj vrsti kokosove palme i čudnom plodu odvajkada su pripisivana magična i mitološka značenja. Coco de Mer ili Morski kokos, čija je postojbina ostrvo Pralen, u savremeno doba je prenesen i na druga sejšelska ostrva, zatim u delove jugoistočne Azije i Singapur.

Sa Pralena brodićem treba „skoknuti“ do obližnjeg malog i šarmantnog ostrva La Dig, poznatog po divnim plažama i najimpresivnijim formacijama džinovskih sivih megalita. Prizori koji se mogu videti na malenom ostrvu su zaslužni za predivnu sliku koju o Sejšelima imamo. Najlepše plaže su Anse Source D’Argent, sa dramatičnom kombinacijom ogromnih granitnih stena, blještavog peska i intenzivnog plavetnila mora i čuvena plaža Grand L’Anse. Radi zaštite ovog malenog eko sistema, na ostrvu je zabranjen motorni saobraćaj, pa se transport na njemu odvija biciklima i zaprežnim kolima (ili pešice). La Dig je dom prilično brojnoj populaciji džinovskih Aldabra kopnenih kornjača. Izuzetan doživljaj je druženje sa ovim tromim, ogromnim oklopnicima koji mogu lagano proživeti više od dva ljudska veka. Posebno pitanje je kako su ovi dugovečni orijaši dospeli na arhipelag usred okeana, a ne spadaju u porodicu kornjača koje plivaju. Pored uživanja u predivnoj prirodi na malenom ostrvu nema drugih atrakcija, ali postoji nekoliko predivno, senzualno uređenih smeštaja kao što je La Digue Island Lodge, kao stvorenih za ljubitelje istinskog odmora i zaljubljene parove.

Svakako da ima onih kojima će ovakav način zaista aktivnijeg odmora biti naporan, onih koji su umorni od sopstvene stvarnosti i samo žele luksuzni mir, lepotu prizora i tropsko okruženje. Međutim, za goste koji se opredle za „skakutavo“ iskustvo na Sejšelima, boravak će predstavljati neprestana lepa iznenađenja i omogućiti im da vide i dožive nešto što do tada sigurno nisu. Na kraju krajeva, zašto boraviti u samo jednom romantično – luksuznom smeštaju i ambijentu, kada se uz malo slatke muke može uživati u još nekoliko različitih, na sasvim drugi način opčinjavajućih hotela i tako sebi omogućiti lepezu čistog hedonizma…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts