Napajanje za računar: Kako odabrati pravi

Napajanje (Power Supply Unit – PSU) možda nije najčešće razmatrana komponenta, ali je bitan deo svakog desktop računara. Snabdevanje celog sistema električnom energijom je izuzetno važna uloga i upotreba pogrešnog napajanja može biti skupa greška.

Zato ćemo obraditi osnove napajanja i pružiti vam informacije koje su vam potrebne da biste razumeli zašto je važno imati pravo napajanje za kompjuter i zašto nije najbolje rešenje zadovoljiti se najjeftinijom opcijom.

Povežite se

Započnimo pregledom različitih kablova koje napajanja za PC koriste kako bi obezbedila napajanje vašem sistemu.

Iako bi napajanje koje kupujete trebalo da dolazi sa svim kablovima koji su vam potrebni, vredno je znati kako izgledaju pojedinačne veze. 

Tačni kablovi koje ćete koristiti variraće u zavisnosti od karakteristika vaše konfiguracije, ali najverovatnije ćete se susresti sa sledećim:

  • 24-pin matična ploča: Način na koji je napajanje raspoređeno se razlikuje od matične ploče do matične ploče, ali se često koristi 24-pin konektor/kabl za napajanje važnih funkcija poput čipa i PCIe (Peripheral Component Interconnect Express – visokoefikasan interfejs koji se koristi za povezivanje perifernih komponenti sa matičnom pločom računara).
  • 4/8-pin CPU: Ovaj konektor obezbeđuje napajanje vašem procesoru (CPU). Moderni procesori troše više struje nego što 24-pin konfiguracija matične ploče može da pruži, zbog čega se koristi dodatni 4/8-pin kabl. Iako se može razlikovati u zavisnosti od proizvođača, CPU kabl obično se priključuje na gornji levi deo matične ploče, blizu I/O priključaka na standardnom rasporedu
  • 6/8 pin (PCIe/GPU): Neke grafičke kartice dovoljno napajaju slotovi PCIe, dok drugi zahtevaju određenu konfiguraciju kablova za napajanje kako bi pravilno funkcionisale. Većina napajanja rešava ovu potrebnu fleksibilnost pružajući kablove koji se mogu koristiti u različitim kombinacijama, neki od kojih uključuju 6, 8, 6+6, 8+6, 8+8 i čak 8+8+8 pin konektore. Napajanja često pružaju višestruke veze na jednom kablu kako bi izbegli potrebu za dodatnim žicama. Za većinu korisnika, ovo će funkcionisati isto kao i pokretanje više kablova. Budite sigurni da duplo proverite da li vaše napajanje ima konekcije koje su vam potrebne za vaš GPU pre kupovine.
  • SATA napajanje: Ovaj konektor se koristi za napajanje SATA skladišnih uređaja. Drugi uređaji su od tada takođe prihvatili ovaj standard, poput RGB habova i kontrolera ventilatora. Mnoga napajanja imaju više SATA konekcija na jednom kablu kako bi se smanjio broj potrebnih kablova.
  • 4-pin Molex: Ovo je sve ređi nasledni konektor koji je uglavnom zamenjen SATA-om. Molex konektori se obično nalaze na manje uobičajenim priborima, poput pumpi za vodu za hlađenje.

Koliko vati?

Kada birate novo napajanje za računar, jedno od najčešćih pitanja je: „Koliko vati je dovoljno?“ Odgovori na ovo pitanje često se razlikuju, jer zavise od specifičnih zahteva vašeg sistema.

Kompleksnost sistema i potrošnja energije

Generalno, kompleksniji sistemi zahtevaju više snage za rad. Na primer, računar sa prilagođenim sistemom za tečno hlađenje, visokokvalitetnom matičnom pločom i dve GPU jedinice će zahtevati napajanje veće snage u poređenju sa jednostavnijim sistemom.

Pravilo veće snage

Preporučuje se da se opredelite za veću snagu napajanja umesto tačnog poklapanja sa potrebama sistema. Ako izračunate da će vaš sistem koristiti 500 vati (uobičajena vrednost za jednostavnu konfiguraciju za igre), napajanja sa izlazom od 600 ili 650 vati može biti dobar izbor jer pružaju rezervu za potencijalne buduće nadogradnje.

Važnost kontinuirane snage

Napajanje određene snage ne troši tu snagu podrazumevano. Na primer, napajanje od 750 vati ne znači da neprestano troši 750 vati. Veći izlaz u vatima ne znači nužno veću potrošnju energije; to znači da ima sposobnost pružanja više snage ako je potrebno. Ovo je važno prilikom razmatranja izbora napajanja veće snage.

Razmatranje kontinuirane i pik snage

Razmotrite razliku između pik i kontinuirane snage napajanja za računar. Naponski pik pruža maksimalnu snagu u kratkim periodima, npr. pri pokretanju zahtevnih aplikacija. Nasuprot tome, kontinuirana snaga osigurava redovnu isporuku energije, važnu za stabilan rad sistema i postizanje maksimalne snage kod zahtevnih zadataka.

Ako iznenada poraste potreba za više snage, vaše napajanje bi trebalo privremeno da podnese veći izlaz, ali ne očekuje se da će kontinuirano raditi na tim visokim vrednostima. Uvek proverite da li napajanje koje birate ima dovoljno visok izlaz kontinuirane snage i ne birajte isključivo prema mogućnostima pik snage.

Zaštita za napajanje računara

Kao što biste očekivali od bilo čega što se bavi velikim količinama snage, bezbednost sistema je važna. Dobro napajanje bi trebalo da ima ugrađene sigurnosne mehanizme – ne samo da zaštiti samo napajanje, već i da očuva vaš sistem u slučaju neočekivanog događaja, poput prenapona.

Napajanje i matična ploča su jedine komponente računara koje direktno povezuju gotovo svaki drugi hardver u vašem sistemu. Zbog jedinstvenog položaja napajanja u rasporedu PC-ja, bitno je da se uverite da ima ugrađenu zaštitu koja može pomoći u očuvanju sigurnosti ostatka vašeg hardvera.

Važno je obratiti pažnju da li napajanje koje razmatrate ima ugrađenu zaštitu, poput OVP (zaštita od prenapona), koja isključuje napajanje ako se detektuje prekomerna voltaža. Druge sigurnosne funkcije uključuju funkcije poput zaštite od kratkog spoja, što može biti od velike koristi ako dođe do fluktuacije napona.

Takođe ćete želeti da priključite računar na prenaponsku zaštitu. Ovi uređaji zaštite hardvera su dizajnirani da dodaju još jedan sloj sigurnosti vašem sistemu preusmeravajući potencijalno oštećujuće prenapone dalje od vaših dragocenih komponenti.

Razmotrite efikasnost

Snaga je svakako važna kod biranja napajanja za desktop računar, ali isto tako je važna i efikasnost. Neefikasno isporučivanje dovodi do rasipanja energije i stvaranja više toplote, što potencijalno može smanjiti životni vek vaših komponenti.

Zato što je ovo tako važno, postoji relativno jednostavan nezavisni sistem ocenjivanja. Možda ste primetili „80 Plus“ ocenu na mnogim napajanjima, često navedenu pored dragocenog metala. Da bi dobilo ovu ocenu, napajanje mora biti bar 80 procenata efikasno, što znači da se maksimalno 20 procenata energije gubi kao toplota.

Ova ocena efikasnosti se određuje prema performansama u sistemu sa 115 volta, a ocene se dalje povećavaju kako se penjete na lestvici dragocenih metala.

Što je vaše napajanje efikasnije, to manje energije troši i manje toplote generiše. Međutim, veća efikasnost obično znači i višu cenu, pa ćete želeti da pronađete ravnotežu koja vam odgovara.

Čak i najefikasnije napajanje će ipak stvarati toplotu, ali većina koristi ventilatore za raspršivanje te toplote. Mnoga napajanja su dizajnirana tako da se ventilator uključuje samo kada je to potrebno – to jest, kada napajanje dostigne određeni prag. Funkcije poput ovih pomažu u smanjenju buke.

Za one koji žele da istraže krajnje granice praktičnosti, dostupna su čak i napajanja koja koriste tečno hlađenje za potpuno tih doživljaj.

Uključite napajanje za računar

Izbor napajanja ne bi trebalo da bude poslednja stvar o kojoj razmišljate.

Izbor pravog napajanja za vaš sistem trebalo bi da obuhvati više od samo traženja najveće snage po najpovoljnijoj ceni. Trebalo bi da razmotrite oblik, efikasnost, amperažu, zaštitu i kablove koje će vam trebati, zajedno s drugim funkcijama koje tražite.

Dobro napajanje može trajati godinama i može imati ogroman uticaj na efikasnost vašeg računara, zato izdvojite vreme da mudro izaberete.

Vaš računar će vam biti zahvalan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts