sta je ruter

Šta je ruter

sta je ruterRacunarski uredjaj, poznat pod nazivom ruter, odnosno mrezni usmerivac ima zadatak da medjusobno poveze vise racunarskih mreza. Zapravo, on svakom paketu podataka odredjuje marsutu, odnosno rutu kako bi prosledio taj paket sledecem uredjaju u nizu.

U LAN mrezama (lokalne, male mreze) ovaj uredjaj sluzi kao veza izmedju uredjaja I interneta. Najbolji primer za to je ADSL ruter, koji je zapravo veza izmedju kucne mreze I mreze provajdera do koje ruter dolazi preko ADSL veze.

Kada se podaci prenose preko inetrneta, oni se krecu preko mnogo rutera, jer prolaze kroz mnoge mreze. Ruteri rade na nivou IP adresa, odnosno IP protokola. Svaki ruter ima informacije o svojim susedima, odnosno o ostalim ruterima u istoj ili drugim mrezama). To podrazumeva: IP adresu I informacije o vremenu, npr. kasnjenju I slicno. Ove informacije se cuvaju u tabeli rutiranja. Kada paket sa podacima stigne do rutera, on proverava glavne informacije. Na osnovu IP adrese odredista I izvora paketa, ruter odlucuje o nastavku putanje. Zatim bira putanju sa najmanjim troskovima I prosledjuje podatke dalje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts