Kako napisati CV

Kako napisati CV

Curriculum vitae ili biografija se obicno koristi kako bi potencionalni poslodavac imao dokumentovano obrazovanje I profesionalne uspehe kandidata za posao. Oni nemaju tacno odredjen broj stranica, tako da kandidatu omogucuju da budu detaljniji.

Iako nema tacno utvrdjenu duzinu, CV ima tacno utvrdjenu formu. Mora da sadrzi, u prvom delu OSNOVNE PDATKE o kandidatu:

ime I prezime, adresa stanovanja, broj telefona I mobilnog telefona, kao I e-mail adresu ukoliko je kandidat ima.

Vazno je da CV mora da sadrzi konkretne podatke samo o vama, tako da je koriscenje reci poput “mi” ili “i” nepotrebno, jer deluje u ovakvom dokumentu vrlo neprofesionalno.

 Sledeci deo su kvalifikacije kandidata, odnosno spisak zavrsenih skola. Ta sekcija je naslovljena sa OBRAZOVANjE. Tu treba navesti I sve kurseve koje ste zavrsili, kao I sertifikate ukoliko ih imate.

 Zatim sledi deo pod nazivom RADNO ISKUSTVO. Naglasavamo da se radno iskustvo pise hronoloski unazad, odnosno prvo navodite vase trenutno zaposlenje ili poslednje koje ste obavljali, a zatim prethodna. Napisite vreme u kom ste obavljali taj posao, npr. 2009 – 2012 – administrativni radnik. Vazno je da navedete naziv firme, a u zagradi mozete, ukoliko zelite da napisete I sta je taj posao obuhvatao, npr. za administrativnog radnika napisiste: svakodnevni kontakt sa strankama, priprema terena, zakazivanje sastanaka…

 I poslednji deo obuhvata POSEBNE VESTINE. Tu spada: vozacka dozvola (obavezno naglasiti koje kategorije I da li ste aktivan vozac), znanje jezika (koji nivo), poznavanje rada na racunaru. Navedite I programe u kojima radite, kao I da li ste aktivan korisnik interneta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts