Kako pobediti strah od zubara

Kako pobediti strah od zubara

Kako pobediti strah od zubara

Kako savladati strah od stomatologa?

Mnogi ljudi imaju strah od zubara. Deca posebno mogu imati ovaj strah, pa poseta stomatologu moze da se pretvori u pravu traumu za njih. Kasnije, to moze da preraste u pravu fobiju. Ovakva vrsta straha, cesto za posledicu ima odlaganje odlaska kod zubara, sto moze dovesti do vrlo loseg zdravlja usta, zuba I desni, a kasnije moze imati posledice I na ceo organizam.

Bas zbog toga deciji stomatolozi bi trebalo da prodju kroz posebnu obuku kako da se ponasaju u tim situacijama I deci razbiju strah od zubara.

Za decu je vazno da pocnu sa stomatoloskim pregleda od ranog doba. To ce im pomoci da se naviknu na redovne odlaske kod zubara, koji su vrlo vazni za zdravlje. Vrlo je vazno da svoj strah, ukoliko ga imate od zubara, ne prenosite na dete. Jer oni cesto imitiraju svoje roditelje.Takodje, vazno je da I kod kuce primenjujete redovnu higijenu.

Zube treba prati minimun dva puta dnevno I cistiti ih koncem.

Pazljivo odaberite zubara kod koga ce vase dete ici. Potrazite pomoc detetovog lekara, ako ne mozete da odlucite. Dobar deciji stomatolog bi trebalo da, prvenstveno bude smiren I samouveren. Njegov glas I ponasanje ce detetu razbiti strah. Postoji I tehnika koja se pokazala jako dobrom u ovim slucajevima, a to je kada stomatolog detetu objasnjava sta ce da radi sledece, pokazuje mu cime, a zatim to I uradi. Tako ce dete razmisljati o tome sta zubar radi, a ne o svom strahu ili, eventualnom bolu.

I ne zaboravite da pohvalite dete kada se poseta stomatologu zavrsi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts