sta je joga

Šta je joga

sta je joga

Šta je joga?

Jogu je najbolje opisati kao sistem vezbanja za jacanje organizma kroz razne poze, znane kao asane. Prvi pisani dokument o jogi je star oko 2.000 godina. Pretpostavlja se da je I starija, ali da se pre o jogi saznavalo iz usmenih predanja.

Jedno je sigurno, iako se smatra vezbanjem, joga je daleko od toga. Joga pomaze ljudima da odrze duh I telo u ravnotezi. Postoji mnogo razlicitih skola joge. Osnova im je uvek ista. Skole su formirane, recimo prema navikama odredjenih instruktora. Navescemo neke od skola.

Svakako najpoznatija je Hatha joga. Fokusira se na usavrsavanje uma, putem usavrsavanja tela, putem razlicitih tehnika disanja, meditacije I asana. Ashtanga je sledeca poznata skola joge. Ima znatno brzi tempo od ostalih skola. Skoro da se moze smatrati aerobnom vrstom joge, sa brzim prelazima izmedju asana.

Skola poznata kao Kundalini je fokusirana na budjenje, ali fokusirajuci se na posebnu vrstu energije, poznatu kao “kundalini energija”. Ova vrsta energije podrazumeva zivotnu energiju koja je uspavana u nasim telima.

Mantra skola je usmerena na smirivanje uma I tela, pomocu reci I zvukova. Cuvena mantra “Om” je najprisutnija u ovoj skoli. Tantra skola je fokusirana na seksualnu duhovnost I “kundalini energiju”, stim sto se njihov nacin budjenja ove energije bitno razlikuje od Kundalini skole.

Jogom mogu da se bave I mladi I stari ljudi. Pomaze ljudima sa odredjenim komplikacijama da olaksaju sebi zivot. U jogi je bitan kontinuitet. Cesto ljudi praktikuju jogu I tokom citavog zivota, jer tezi kako telesnom, tako I duhovnom blagostanju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts