Prosecna plata u Svajcarskoj

Prosečna plata u Švajcarskoj za 2014. godinu

Prosečne plate u Švajcarskoj

Švajcarska ima 7.5 miliona stanovnika. Od toga je radno sposobno oko 4 miliona.

Obavezni mesečni troškovi su: 21,7% za jednu osobu, 18,6% za bračni par bez dece, 9,9% za jednog roditelja sa dvoje dece i 9,6% za bračni par sa dvoje dece.

Obavezni, zakonom propisan minimalni godišnji odmor je 4 radne nedelje.

Švajcarska ima izuzetno nizak stepen nezaposlenosti i Bruto Domaći Proizvod po glavi stanovnika najviši u Evropi. Najvažnija privredna grana zemlje je sektor usluga i to: trgovina, zdravstvo i obrazovanje.

Razvijena je i industrija: mašinska, prehrambena, keramička, industrija kože, preciznih instrumenata, poput časovnika, te hemijska i farmaceutska industrija.

Od poljoprivrednih grana najrazijenije je stočarstvo.

Švajcarska spada u najbogatije zemlje sveta, jer ima najviši bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika, a vrlo nisku stopu inflacije.

Prosek plata u Švajcarskoj po zanimanjima

Plate u Švajcarskoj se kreću u rasponu od oko 1200 do čak 33000 evra, međutim prosek je oko 7400 evra.

Zaposleni u uslužnim delatnostima, a najpre u trgovini imaju mesečnu zaradu blizu 3000 evra.  Profesori imaju platu nešto višu od 4800 evra, a administrativni radnici oko 5300 evra mesečno. Zaposleni u sektoru telekomunikacija ostvaraju mesečnu zaradu od oko 6200 evra mesečno, a u oblasti informacionih tehnologija oko 7500 evra. Pravnici imaju platu skoro 11 000 evra mesečno, a zaposleni u naftnoj i gasnoj industriji za oko 800 evra nižu.

Prosecna plata u Svajcarskoj
Prosečne plate u Švajcarskoj
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts