krediti

Šta treba da znate pre nego što podignete kredit?

Korisni saveti za podizanje kredita

U Srbiji je svaki četvrti kredit teško otplativ. Ovoj teškoj situaciji doprinele su visoke kamatne stope, a zna se da je Srbija jedna od država koje imaju najviše kamatne stope u Evropi. Kada se tome doprinesu i nezaposlenost i male plate, čudno je što dugovi nisu veći.

Međutim po nekim statistikama, i sami građani su doprineli teškoj situaciji sa kreditima. Zato bi trebalo da razmislite o svojoj finansijskoj situaciji pre nego što uzmete kredit.

Prvo razmotrite svoja primanja. Ako primate minimalac, moraćete da se odreknete nekih sitnih zadovoljstava na koje ste navikli. Ako nastavite da trošite kao pre uzimanja kredita, [sociallocker]pre ili kasnije ćete upasti u minus. Smanjite odloženo plaćenje – čekove, dozvoljeni minus i slično. Kada se jednom upadne u minus ta situacija se teško popravlja.[/sociallocker]

Nemojte podizati kredit ako niste sigurnio da li ćete moći da ga otplatite

Ako vaša plata ne može da podnese ratu za kredit, bolje je da nađete dodatni posao – poljoprovredne radove, ugostiteljstvo, iskoristite godišnji odmor i vikende za dodatni posao, bar dok ne izađete iz krize. Naravno, nikom nije prijatno da koristi vreme odmora za poslove, ali veći problem će vam biti ako upadnete u dugove koje ne možete da otplatite.

kreditiNemojte ulaziti u kredite zbog luksuza. Npr, treba vam novi automobil. Svi volimo da vozimo nova kola. Ako vaša plata ne može da podrži ratu, bolje štedite par meseci za jeftiniji a solidan automobil. Nemojte se rukovoditi činjenicom da se u novi automobil manje ulaže. Auto troši kao član porodice, tu su gorivo, ulje, registracije… Uostalom ono što uložite u polovan auto, otićiće vam na kamatu ako kupite nov na kredit.

Ono što najteže pada je kupovina stana i podizanje stambenog kredita. U pitanju je dugoročni dug, ako sada možete da podnesete ratu, ne znači da ćete moći da je otplaćujete za deset godina. Vezani su za stranu valutu, a dinar je jako nestabilan.

Informišite se o uslovima dizanja kredita u više banaka

Ako ste već priniđeni da uzmete neki kredit, recimo stambeni, obavezno posetite više banaka. Nemojte se zaletati za jednu. Neki ljudi odu u jednu banku jer poznaju službenika preko kojeg će uzeti kredit, misleći da im je to pametnija varianta. Bilo da ga poznajete ili ne, način otplate je uglavnom isti. Dakle dobro se informišite i podsetite se matematike iz srednje škole kako bi obračunali kamatu. Službenik će vam sigurno preskočiti loše strane otplate, a ugovor dobro pročitajte. Nemojte žuriti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts