Šta je nargila?

sta-je-nargila-768Prema istorijskim podacima nargila ili orijentalna lula vodi poreklo iz Indije. Kasnije se, preko Irana odomacila u svim ostalim arapskim zemljama. Nargila je od svog postanka do danas ostala ista. Dakle ima posudu interesantnog oblika, u kojoj je voda I koja sluzi da hladi duvanski dim, zatim dugacko savitljivo crevo I zavrsetak nalik luli.

Dok u arapskim zemljama nargilu koriste svakodnevno I muskarci I zene podjednako, uglavom posle rucka kao dezert, u evropskim I zapadnim zemljama obicno sluzi kao ukras.

Vazno je znati da se samo odredjena vrsta duvana koristi za nargilu I to najbolje iranski tamni duvan. Duvan koji se koristi za nargilu nikada nije suv, vec je uvek pomesan sa medom ili razlicitim vocnim aromama, poput arome: jabuke, kivija, banane, jagode, ananasa… A u novije vreme su prisutne I arome: nane I kapucina, recimo ili pomesane sve zajedno.

Najbitnija cinjenica vezana za koriscenje nargila jeste da se ona ne pusi vec pucka. Upravo zbog toga se kaze: “nargila se ne pusi, u njoj se uziva.”

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts