Šta je PAPA test i kako se radi?

Šta je PAPA test?

Papa test spada u jedan od osnovnih pregleda kada je u pitanju redovan ginekološki pregled. Pored PAPA testa, u osnovni ginekološki pregled spadaju i kolposkopija, ultrazvuk donjeg abdomena i provera sekreta. Naravno, doktor može tražiti i druge analize, poput pregleda krvi, mokraće, hormona, i drugih.

Svi ovi pregledi rade se, prvenstveno radi ranog otkrivanja raka grlića materice, oboljenja koje se često javlja, ali je srećom izlečivo ako se otkrije na vreme. Glavnu ulogu u ranom otkrivanju raka grlića materice igra upravo PAPA test. Osim ove bolesti, Papanikolau test i ostali ginekološki pregledi rade se kako bi se otkrile i druge bolesti. Danas, kada vlada velika opasnost od raznih ginekoloških oboljenja, svaka žena koja vodi računa o svom zdravlju i zdravlju svojih reproduktivnih organa, mora ići na rednovne ginekološke preglede i raditi Papanikolau test.

Šta je Papanikolau test i čemu služi?
Šta je Papanikolau test i čemu služi?

Kako je nastao PAPA test?

Papa ili Papanikolau test, dobio je ime po američkkom doktoru Jorgosu Papanikolau, koji je i osmislio ovaj princip testiranja.

Doktor Jorgos, koji je poreklom Grk, uspeo je još 1928. godine da dokaže da je moguće rano otkrivanje raka grlića materice uz pomoć svog PAPA testa.

Međutim medicina je tek 1960 uvela PAPA test u praksu, a doktor Jorgos je premunio dve godine kasnije. Pre nego što je preminuo, uspeo je na kratko da uživa u plodovima svog rada, jer je zahvaljujući PAPA testu, broj obolelih od raka grlića materice opao za čak sedamdeset odsto u Severnoj Americi. Kasnije je ovaj metod rada rado prihvaćen i u ostatku sveta, ali na žalost u mnogim zemljama žene nemaju običaj da idu na redovne preglede kod ginekologa, pa je zato u nekim državama, stopa smrtnosti uzorkovana rakom grlića materice još uvek bespotrebno visoka.

Doktor Jorgos Papanikolau, koji je i izmislio PAPA test i spasio živote mnogih žena širom sveta
Doktor Jorgos Papanikolau, koji je i izmislio PAPA test i spasio živote mnogih žena širom sveta

Kako se pripremiti za ginekološki pregled i PAPA test? Da li se PAPA test radi tokom menstruacije i ovulacije?

Za Papanikolau test se morate pripremiti još dan pre. Ukoliko koristite vaginalete ili nešto slično, nemojte ih koristiti pred testiranje. Pred PAPA test ne smete imati seksualni odnos, i to dvadeset četiri sata pre samog pregleda.

Na ginekološki pregled i PAPA test se ne ide tokom menstracije, već je idealno otići tokom ovulacije, tj na sredini ciklusa. To obično bude negde oko petnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Na Papanikolau testiranje je najbolje otići tokom ovulacije
Na Papanikolau testiranje je najbolje otići tokom ovulacije

Kako se radi PAPA test?

PAPA test je veoma jednostavan i bezbolan, premda ako se ne opustite može biti i malo nepijatan.

Za početak ginekolog mora raširiti vaginu uz pomoć specijalnog instrumenta koji se zove spekulum, zatim uzima uzorak sa prednje i zadnje vaginalne usne, kao i iz kanala grića materice. Uzorak se uzima štapićem na čijem vrhu je parče vate. Dakle nije ništa bolno, proces je sličan kao na primer kod uzimanaj brisa iz grla.

Rezultate ne možete dobiti odmah, već se čeka obično jedan dan, bar kada su u pitanju privatne ili neke ažurnije klinike. Razlog čekanja jeste to što se uzorak kasnije šalje u laboratoriju i od njega se pravi takozvani citološki razmaz. On se fiksira na specijalnu, pločicu, oboji se a potom se pregleda pod mikroskopom. Tada se analizira da li je grlić materice u redu, ima li kancerogenih ćelija, infeksija ili drugih opasnosti po reproduktivne organe.

Kako se radi Papnikolau test i da li je bolan?
Kako se radi Papnikolau test i da li je bolan?

Da li nevine devojke mogu da rade PAPA test?

Ako želite da radite Papanikolau test a pri tom nikada niste imali seksualni odnos, recite to svom ginekologu.

Nije lako uraditi PAPA test kod nevinih devojaka. Moguće je ako je himen dovoljno elastičan, mada i u tim sliučajevima rezultati neće biti pouzdani.

Razgovarajte sa svojim ginekologom, jer postoje drugi načini da se odradi ginekološki pregled kod nevinih devojaka, a da to ne bude baš PAPA test.

Da li PAPA test mogu raditi i nevine devojke?
Da li PAPA test mogu raditi i nevine devojke?

Rezultati PAPA testa.

Ocene koje se daju nakon obavljenog Papanikolau testa su PAPA I, II, III, IV i V. Označavaju se rimskim brojevima i svaka ima značenje. I i II su zadovoljavajući rezultati, dok ostali zahtevaju terapiju.

Prva grupa ( PAPA I ) – znači da je nalaz u potpunosti dobar. Veoma mali broj žena može da ima ovakve rezultate.

Druga grupa ( PAPA II ) – i ovaj rezultat je sasvim zadovoljavajući. Znači da imate određene zapaljenske promene, ali nije ništa alarmantno ili zabrinjavajuće. Većina žena, koja nema oboljenje dobije ovakav rezultat na PAPA testu.

Treća grupa ( PAPA III ) – da ne koristimo previše medicinske izraze, ovaj rezultat znači da su se pojavile neželjene, nezrele ćelije, ali nisu u potpunosti zauzele, takozvano epitelsko tkivo koje se nalazi i u vagini. Ako su vam rezultati PAPA testa PAPA III znači da su ove neželjene ćelije zauzele manje od jedne trećine epitelskog tkiva. Doktor će odrediti terapiju, ali nemojte da vas rezultati zaplaše jer ne mora da znači da ste u nekoj drastičnoj opasnosti.

Četvrta grupa ( PAPA IV )
– četvrta grupa znači da su nezrele ćelije zauzele više od jedne trećine epitela i ginekolog bi ovde trebao da reaguje sa adekvatnom terapijom.

Peta grupa ( PAPA V ) – ovi rezultati već znače da imate u sebi maligne ćelije.

Ne dozvolite da vas rezultati PAPA testa zaplaše, već se uzdajte u svoj lekara
Ne dozvolite da vas rezultati PAPA testa zaplaše, već se uzdajte u svoj lekara

Napomena: Ne dozvolite da vas rezultati uplaše, jer, ponavljamo, kada se otkrije na vreme, karcinom grlića materice je izlečiv. Ukoliko idete na rednovne preglede, ne može vam se odjednom pojaviti peta grupa na PAPA testu, ako su rezultati prethodno bili dobri. Uzdajte se u svog lekara koji će na vreme reagovati ako primeti da imate III grupu ili nešto gore.

Koliko je tačan PAPA test?

Na žalost PAPA test nije u potpunosti tačan, već se pokaže ispravnim u (samo) osamdeset odsto slučajeva.

Međutim ako radite i ostale preglede koji spadaju u redovne ginekološke, a koje smo naveli na početku teksta, onda nema razloga za brigu, jer ako PAPA test zakaže, kolposkopija će pokazati ima li opasnosti od oboljenja grlića materice.

Koliko često se radi PAPA test?

Za Papanikolau test treba odvojiti samo nekoliko minuta godišnje. Iako se u nekim slučajevima preporučuje da se ginekološki pregled radi i više puta godišnje, za PAPA test je dovoljno testirati se jednom u godini..

U nekim državnim zdravstvenim ustanovama, čak i ne dozvoljavaju da se testirate više od jednom godišnje. Bilo je priče u jednom trenutku da se testiranje ograniči na jednom u tri godine, ali se inicijativom građana odustralo od toga.

Kada se radi PAPA test i koliko košta?
Kada se radi PAPA test i koliko košta?

Koliko košta PAPA test?

Naravno kada radite PAPA test u nekoj državnoj, medicinskoj ustanovi, pregled je besplatan. Uz overenu zdravstvenu knjižicu, plaćate eventualno participaciju.

Ako želite da radite PAPA test negde na privatnoj klinici, kako bi izbegli čekanje, redove ili jednostavno se osećate prijatnije, koštaće vas oko dve hiljade dinara, naravno sve zavisi od klinike i njenog cenovnika.

Međutim uvek je dobro odlučiti se na kompletan ginekološki pregled, jer ćete tada imati sigurno popust, pa će vam svaki pregled ponaosob izaći jeftinije a svakako će značiti. Kompletan ginekološki pregled se kreće oko pet hiljada dinara, ali opet kažemo, sve zavisi od toga na koju kliniku idete.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts