Prosečna plata u Evropskoj uniji za 2014. godinu

Prosecna plata u Evropskoj uniji 65

U zemljama Evropske unije minimalne mesecne zarade variraju od oko 160 evra bruto u Bugarskoj, do čak blizu  1 900 evra u Luksemburgu. Ipak, realna razlika između minimalnih mesečnih zarada je mnogo manja, kada se uporede sa robom koja se može kupiti za taj iznos. U tom slučaju, na dnu lestvice je Rumunija sa oko 300 evra prosečne mesečne zarade, a na vrhu je Luksemburg sa nešto više od 1 500 evra mesečne zarade u bruto izbosu.

Zemlje sa minimalnom mesecnom zaradom od 100 do 500 evra spadaju u prvu grupu. U ovu grupu spadaju: Bugarska, Mađarska,  Rumunija, Litvanija, letonija, Estonija, Češka, Slovačka, Poljska, Turska i Hrvatska.

U drugu grupu spadaju zemlje u kojima je minimalna mesecna zarada od 500 do 1 000 evra. Pripadnice ove grupe su: Grčka, Portugalija, Španija, Malta i Slovenija.

U treću grupu spadaju zemlje u kojima je mesečna zarada veća od 1 200 evra u bruto iznosu. U ovu grupu spadaju: Luksemburg, Velika Britanija, Irska, Francuska, Belgija i Holandija.

Kada se minimalna mesečna zarada uporedi sa kupovnom moći ljudi, uočavaju se najveće razlike u: Irskoj, Mađarskoj, Malti, Holandiji i Hrvatskoj.

Plaćeni godišnji odmor za zaposlene u zemljama Evropske unije je u proseku 25 dana. Najduži godišnji odmor imaju zaposleni u Švedskoj (čak 33 dana), a najkraći u Grčkoj (23 dana).

Obavezni mesečni troškovi su najviši u Italiji (čak 116 %). A Hrvatska je najskuplja među zemljama koje su obuhvaćene Procesom stabilizacije I priključenja. U pojedinim segmentima je čak skuplja od nekih zemalja članica Evropske unije. Hoteli I restorani su najjeftiniji u Bugarskoj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts