prosecna plata u republici srbiji

Prosečna plata u Srbiji za 2014. godinu

Prosek plate u Srbiji

Srbija ima oko 7.5 miliona stanovnika. Radnu snagu čini njih oko 3 miliona.

Stopa nezaposlenosti je oko 22%.

U Srbiji je razvijena poljoprivreda. Gaje se: krompir, kupus, pšenica, kukuruz, suncokret, paprika i mnoge druge povrtarske kulture.

Severni deo Banata je bogat naftom i zemnim gasom, a Homoljske planine bakrom, dok je Kosovo najveće nalazište lignita u Evropi.

Srbija najviše izvozi: gvožđe, čelik, obojene metale, voće i povrće.

Najznačajniji rast vrednosti Bruto Domaćeg Proizvoda (BDP) Srbija beleži u sektoru građevinarstva i sektoru informisanja i telekomunikacija. A najznačajniji pad u sektoru saobraćaja, snabdevanja električnom energijom i gasom, te sektoru trgovine.

Prosecna plata u Srbiji

Prosečne plate u Srbiji po zanimanjima

Prosečna zarada u Republici Srbiji je u januara 2014. godine iznosila 37.966 dinara neto (52.438 dinara bruto). Minimalna neto zarada, za isti mesec po radnom satu je 115 dinara, a mesečna 21.160 dinara neto, odnosno 28.582 dinara bruto.

Zaposleni u sektoru transporta imaju prosečnu zaradu 27.500 dinara mesečno. Svega 5.000 dinara više od njih imaju zaposleni u sektoru obezbeđenja. Bankarski sektor je bolje plaćen, te je prosečna mesečna zarada oko 65.000 dinara. Čak 85.000 dinara primaju u proseku mesečno zaposleni u sektoru grafičkog dizajna.

U Srbiji su trenutno najviše plate, barem prema postojećim podacima u sektoru naftne industrije, ali ni radnici zaposleni u duvanskoj industriji ne zaostaju za njima, barem kada su primanja u pitanju. Prosečna zarada u ovim sektorima se tokom 2013. kretala u rasponu od oko 70 do 80.000 dinara.

Najniža primanja imaju zaposleni u građevinarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu, te tekstilnoj industriji.

Međutim, ono što podiže prosek plata u Srbiji su zasigurno plate zaposlenih u javnom sektoru, čiji je prosek plata oko 100.000 dinara, pa naviše.

prosecna plata u republici srbiji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts