evro ili euro

Evro ili Euro

Pravopis i jezičke nedoumice – Saznajte šta je pravilno: evro ili euro

evro ili euro
Evro ili Euro?

Treca faza stvaranja Ekonomske i monetarne unije u okviru zemalja Evropske unije je uvođenje jedinstvene valute. Kovanice I novčanice jedinstvene evropske valute su puštene u opticaj 01. januara 2002. godine.

Evro se sastoji od centa. Kovanice su u apoenima od: 1, 2, 5, 10, 20 I 50 centi i 1 i 2 evra. A novčanice u apoenima od: 5, 10, 20, 50, 100, 200 I 500 evra.

U našoj zemlji postoji velika neusaglašenost i neobaveštenost ljudi o pravilnom nazivu jedinstvene evropske valute. Neko kaže evro, a neko euro. Zato ćemo pokušati da u nastavku teksta rešimo tu nedoumicu.

Komisija Odbora za standardizaciju srpskog jezika je na sednici održanoj 17. septembra 2001. godine donela sledeću odluku (Odluka br. 21): “Naziv nove valute treba u srpskom da glasi EVRO (muškog roda), genitiv EVRA, u množini EVRI.”

Svoju odluku naši vrsni filololozi su obrazložili činjenicom da je jedinstvena novčana valuta Evropske unije dobila naziv od reči Evropa. Tako, u našem jeziku postoje termini isto izvedeni od reči Evropa, poput: Evrovizija, evrokup, evrodolar… A u zemljama u kojima se umesto v koristi u, poput Hrvatske recimo, pravilno je reći euro.

Kako je reč evro, zapravo međunarodni termin, bez izvornog oblika, svaki jezik ga prilagođava prema svojim pravilima: u engleskom se izgovara “juro”, u nemačkom “ojro” i slično.

Kako se pravilno piše i koristi termin EVRO u rečenicama:

  1. EVRO se smatra jednom od najpouzdanijih valuta.
  2. Koje godine je uveden EVRO?
  3. Mnogi se pitaju hoće li EVRO opstati?
  4. Da li mislite da je EVRO pouzdana valuta ili ne?
  5. Koliki je kurs EVRA danas?
  6. Najbolja je štednja u EVRIMA.
  7. Kako da zaradim 500 EVRA?
  8. Prosečna plata u Srbiji je oko 200 EVRA.
  9. Kako je moguće da radiš samo za 100 EVRA mesečno?
  10. Mislim da je EVRO uspešno zamenio nemačku marku.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts