Glavni grad Ukrajine, Kijev

Pinterest LinkedIn Tumblr +
glavni grad ukraine kijev

Glavni grad Ukraine, Kijev

Koji je glavni grad Ukrajine?

Glavni grad Ukraine je Kijev. Kijev se prostije na skoro 800 kvadratnih kilometara. Broj stanovnika u Kijevu naglo je počeo rasti početkom 2004 godine kada je bilo 2.611.000 ljudi, od kojih je većina Ukrainaca, ali ima mnogo i Rusa. Jevreja, Belorusa, i Poljaka. Grad se prostire na obe reke obale reke Dnipro. Centralni deo grada nalazi se na ravnici Kviv.

Postoje mnoge planisnski delova u gradu koje ga dele, u odvojene visoravni koje se zovu planine – Starokiivska, Pecherska, Shcherkavitsia, Khorevitsia i druge. Novi deo grada, nalazi se na levoj obali reke Dnipro. Pre 1917 u ovom delu grada nije bilo zgrada.

Istoriski delovi grada sastoje se i od mesta koja su stara stotinama godina: Podil, Pecherska, Lipki, Zvinets, OFK, Klov, Gonchari i drugi.

Klima u Kijevu je umereno kontinentalna, sa blagim zimama i toplim letima. Prosečne temperature u januaru su od -5 do 8 ° C, prosečna temperatura u julu je +19,5 ° C. Vremenski uslovi u Kijevu su pod velikim uticajem reke Dnipro. Širina Dnipro unutar grada dostiže 400-600 m, dubine je do 12 m. Grad leži na granici dve prirodne zone – mešovitim šumama (ukrajinski Polissiia) i ravnici. Kijev je okružen šumama i ima 13 parkova, uključujući Centralnom parku kulture i rekreacije koja ujedinjuje sve parkove duž desne obale Dnipro, Hidropark i drugi.Kijev je veliki industrijski centar Ukrajine, vodeće industrijski centar u metalurgiji. Ostale visoko razvijene grane industrije su hemijska, transportna, mašinstvo, radio-elektronika i proizvodnja aviona. Jaka energetska baza pomaže razvoj industrije. Kijev je veliki centar automobila, železnički, vazdušni i rečni saobraćaj. Zbog koncentracije velikog ekonomskog potencijala i gradskog stanovništva Kijev je postao veliki industrijski centar i veoma utiče na razvoj gradova oko njega (Bila Tserkva, Vasilkiv, Fastiv, Borispil, Irpin i drugi).

Ukrajinski grad je jedan od najvećih evropskih naučnih i kulturnih centara. Postoji široka mreža naučnih ustanova, visokoškolskih ustanova, srednjih specijalizovanih škola, gimnazija, mesta kulture i umetnosti.

Mnogi poznati ljudi žive u Kijevu – političari, državni i društveni zvaničnici, pisci, kompozitori, slikari, naučnici itd.

Među najpoznatijim mestima u gradu je crkva Sofija (1017-31), Golden Gate (1017-24), Vidubitskii manastir (KSI vek), Kievo-Pecherska Lavra (1051), Kirilivska crkva (sredina KSII veka), Bratskii manastir (1616), Volodimirskii katedrala (1862-96), Mariiinskii palata (1745-52) i mnogi drugi.

Kijev – Glavni grad Ukrajine

Share.

Leave A Reply