glavni grad ukraine kijev

Glavni grad Ukrajine, Kijev

glavni grad ukraine kijev
Glavni grad Ukraine, Kijev

Koji je glavni grad Ukrajine?

Glavni grad Ukraine je Kijev. Kijev se prostije na skoro 800 kvadratnih kilometara. Broj stanovnika u Kijevu naglo je počeo rasti početkom 2004 godine kada je bilo 2.611.000 ljudi, od kojih je većina Ukrainaca, ali ima mnogo i Rusa. Jevreja, Belorusa, i Poljaka. Grad se prostire na obe reke obale reke Dnipro. Centralni deo grada nalazi se na ravnici Kviv.

Postoje mnoge planisnski delova u gradu koje ga dele, u odvojene visoravni koje se zovu planine – Starokiivska, Pecherska, Shcherkavitsia, Khorevitsia i druge. Novi deo grada, nalazi se na levoj obali reke Dnipro. Pre 1917 u ovom delu grada nije bilo zgrada.

Istoriski delovi grada sastoje se i od mesta koja su stara stotinama godina: Podil, Pecherska, Lipki, Zvinets, OFK, Klov, Gonchari i drugi.

Klima u Kijevu je umereno kontinentalna, sa blagim zimama i toplim letima. Prosečne temperature u januaru su od -5 do 8 ° C, prosečna temperatura u julu je +19,5 ° C. Vremenski uslovi u Kijevu su pod velikim uticajem reke Dnipro. Širina Dnipro unutar grada dostiže 400-600 m, dubine je do 12 m. Grad leži na granici dve prirodne zone – mešovitim šumama (ukrajinski Polissiia) i ravnici. Kijev je okružen šumama i ima 13 parkova, uključujući Centralnom parku kulture i rekreacije koja ujedinjuje sve parkove duž desne obale Dnipro, Hidropark i drugi.Kijev je veliki industrijski centar Ukrajine, vodeće industrijski centar u metalurgiji. Ostale visoko razvijene grane industrije su hemijska, transportna, mašinstvo, radio-elektronika i proizvodnja aviona. Jaka energetska baza pomaže razvoj industrije. Kijev je veliki centar automobila, železnički, vazdušni i rečni saobraćaj. Zbog koncentracije velikog ekonomskog potencijala i gradskog stanovništva Kijev je postao veliki industrijski centar i veoma utiče na razvoj gradova oko njega (Bila Tserkva, Vasilkiv, Fastiv, Borispil, Irpin i drugi).

Ukrajinski grad je jedan od najvećih evropskih naučnih i kulturnih centara. Postoji široka mreža naučnih ustanova, visokoškolskih ustanova, srednjih specijalizovanih škola, gimnazija, mesta kulture i umetnosti.

Mnogi poznati ljudi žive u Kijevu – političari, državni i društveni zvaničnici, pisci, kompozitori, slikari, naučnici itd.

Među najpoznatijim mestima u gradu je crkva Sofija (1017-31), Golden Gate (1017-24), Vidubitskii manastir (KSI vek), Kievo-Pecherska Lavra (1051), Kirilivska crkva (sredina KSII veka), Bratskii manastir (1616), Volodimirskii katedrala (1862-96), Mariiinskii palata (1745-52) i mnogi drugi.

Kijev – Glavni grad Ukrajine

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts