Golubac – Istorija i slike tvrdjave „Golubački Grad“

Geografski položaj

Sedište opštinske na desnoj obali Dunava, na njegovom ulazu u Đerdap.

Broj stanovnika

Prema popisu od 2002. golubačka opština imala je blizu 10.000, a naselje Golubac oko 1900 stanovnika.

Istorijat

Još u antičko vreme na terenu Golupca postojao je rimski kastel. Izgleda da je tu logorovala neko vreme i jedna rimska legija. Ovde su u novije vreme nađeni mnogobrojni arheološki ostaci iz vremena rimske vladavine.

Kako se pretpostavlja, na temeljima ovog rimskog utvrđenja podignut je kasnije srednjevekovni golubački grad, čiji se prilično dobro očuvani ostaci nalaze na svega nekoliko kilometara od današnjeg varoškog naselja.

tvrdjava golubacki grad

Srednjevekovni Golubac pominje se u izvorima XIV veka, ali verovatno da je nastao i ranije. Njegov poseban strategijski značaj došao je do izražaja u XV veku, posle prodora Turaka u ove krajeve.

Godine 1427. njegov komandant, vojvoda Jeremija, predao ga je Turcima, Samo da ne bi morao, prema ugovoru, da ga preda Mađarima. Posle toga bio je nekoliko godina pod vlašću srpske despotovine, da bi 1458. konačno pao u ruke Turaka.

Otada, pa za više decenija Golubac je za Turke predstavljao važnu bazu za dalja nadiranja preko Dunava. Kada se od sredine petnaestoga veka turska granica pomakla daleko na sever, opao je i njegov vojno-strategijski značaj.

Posle drugog ustanka u Golupcu su se nalazili ostaci amama, džamije i drugih turskih građevina, ali je knez Miloš naredio da se sve to poruši.

Tokom XIX veka ovo mesto počelo se jače razvijati zahvaljujući izvozu poljoprivrednih proizvoda u susednu Austriju. Tada je, u novoj srpskoj državi, Golubac postao sresko mesto.

Posle prvog svetskog rata, kada je Golubac prestao da bude pogranično mesto, počeo je slabiti i njegov trgovački značaj. Njegovo stanovništvo počelo je prelaziti na zemljoradnju i ribolov. Između dva rata nije imao ni 1.500 stanovnika, a ni posle poslednjeg rata broj njegovih žitelja nije znatno porastao.

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik ovoga kraja je golubački grad, jedan od najmonumentalnijih spomenika ove vrste u Srbiji.

U mestu postoji hotel koji radi kao depandans hotela „Moskve,, iz Beograda.

Slike tvrdjave „Golubački Grad“

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts