prijemni ispit

Kako se spremiti za prijemni ispit?

prijemni ispit
Prijemni ispit je u većini slučajeva jedan od najtežih trenutaka u toku školovanja. Kako da ne bude, kad taj ispit određuje nastavak vašeg života, a rezultat je ponekad neizvestan.

  • Za početak budite svesni šta želite da upišete, bez obzira da li je reč o srednjoj školi ili fakultetu.
  • Dobro se informišite o upisu, gde vam najviše odgovara da konkurišete, pogledajte liste primljenih učenika iz prethodnih godina, i razmislite da li možete da postignete broj poena koji vam je potreban za upis. Budite realni.
  • Razgovarajte sa roditeljima o upisu. Možda oni ne mogu finansijski da podrže vaše školovanje. Na primer većina budućih studenata bi želela da studira u Beogradu, gde je studentski život jako skup, a bužet ili mesto u studentskom  domu  je jako teško dobiti. Mnogi roditelji naravno ne mogu da priuše skupe stanarine ili školarine, tako da bi mogli da razmotrite i školovanje u nekim drugim gradovima.
  • Ako ste dobro razmislili šta želite da upišete, verovatno znate i šta treba da polažetena prijemnom ispitu. Budući srednjoškolci se mogu spremati uz pomoć vežbanki za prijemni , ali kod budućih brucoša to ide malo teže. Ne bi bilo loše da potražite savet od svojih profesora koju literaturu da koristite za pripremu prijemnog. Ukoliko imate prijatelje ili poznanike koji već studiraju smer koji želite da upišete, potražite materijal od njih i neka vam ispričaju svoja iskustva.
  • Sa pripremom počnite bar šest meseci pred prijemni. Imajte na umu da na kraju školske godine morate da se pozabavite i ocenama u školi a ako krenete da se spremate posle mature, verovatno vam neće ostati dovoljno vremena da ozbiljno naučite gradivo.
  • Nemojte se opterećivati svojim rezultatima jer tek onda nećete ništa uraditi.  Budite staloženi i spremite i rezervne opcije, jer uvek postoji mogućnost da ne upišete željeni smer.  Psihički se pripremite na mogući poraz a neka vaše rezervno rešenje bude nešto slično željenom zanimanju.
  • Dan pred ispit nemojte učiti ništa. Taj dan iskoristite za sport i rekreaciju, kako bi se opustili.

Na kraju kada sve bude gotovo, videćete da prijemni ispit nije toliko strašan koliko vam se činilo, bez obzira kakvi su vam rezultati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts