Glavni grad Indije, Delhi

Glavni grad Indije, Delhi

Glavni grad Indije, Delhi
Glavni grad Indije, Delhi

Koji je glavni grad Indije?

Delhi, glavni grad Indije je treći po veličini grad na svetu. Delhi se nalazi u severnom centralnom delu Indije i nalazi se na zapadnoj obali reke Iamuna. Večna Iamuna je svedok slavne i burne istorije duge 3000 godina. Delhi se prostire na površini od 1483 kvadratnih kilometara, 216 metara nadmorske visine i ima populaciju od oko 14 miliona stanovnika. Spoj različitih kultura, tradicija, vera je jedan od obeležja Delhija. Delhi je kosmopolitski grad koji je uvek u pokretu. Delhi je centar moći u Indiji. Nekad je to bio grad kraljevske vlasti. Zatim je je postao sedište kolonijalne vlasti. Kasnije je sedište birokratske vlasti. Uglavnom sedište političke moći je uvek bio. Delhi je uvek bio centar aktivnosti, umetnosti, kulture i istorije u celoj zemlji i nastavlja u tom duhu i danas.

Delhi je podeljen na dva dela Stari Delhi i Novi Delhi.

Stari Delhi

Stara Delhi, je muslimanski deo grada nastao izmedju 17. i 19. veka, taj deo je prepun dzamija i spomenika. To je živahno područje šarenih bazara, uskih ulica i jedva kontrolisanog haosa. Spomenici i mermerne pešačke staze čine Delhi pravi muzej islamske arhitekture. Novi Delhi izgleda potpuno drugačije od starog dela grada.

Novi Delhi

Novi deo grada nastao je pod vladavinom Britanaca.1911 godina, britanci su doneli novi izgled gradu koji se ogleda u arhitektonskim rešenjima. Pored svog istorijskog značaja i uloge kao vladinog cetra moći, Delhi je i glavni turistički centar. Novi deo grada su uglavnom osmislili Britanci, bolji su putevi, modernije kuće i zgrade koje privlače turiste.

Delhi – Glavni grad Indije

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts