Pravilno serviranje stola za svečane prilike

Serviranje stolova

Bez obzira koliko je u Vašem omiljenom restoranu hrana kvalitetna i dobra, a enterijer savršen, taj utisak se lako može pokvariti ako Vam je ta hrana poslužena van pravila, ako je serviranje stola loše odradjeno i tako da se Vi ne osećate udobno.

Dobro i pravilno postavljen sto koji poštuje bonton i njegova pravila, pridodaje celokupnom ambijentu prijatnost, i obezbedjuje udobnost i pravo uživanje u hrani.

Profesionalno serviranje stola u restoranu, razlikuje se po nekim detaljima u odnosu na serviranje stola u kućnoj atmosferi.

serviranje stola u restoranu

Čaše

Na svakom mestu za goste, treba da se postave čaše za sve vrsta pića koja će se posluživati tokom jela. Čaše za desertno vino, se jedino postavljaju za vreme serviranja deserta. Čaše za vodu se postavljaju na desnu stranu od tanjira, odmah iznad noža, a čaše za vino treba da se stave sa desne strane od čaše za vodu , dakle prema redosledu upotrebe. Ova pravila važe za postavljanje stolova za svečane prilike, za svadbu ili za venčanje i za večeru koja potom sledi.

Tanjiri

Jedini tanjiri koji treba da budu na stolu pre posluženja, su tanjir za hleb i veliki tanjir za serviranje.

Tanjir za serviranje služi zapravo samo za dekoraciju, veliki je i treba da se uklapa sa bojom stolnjaka. Obavezan je za svečane prilike. Ovi tanjiri, osim porcelana ,mogu biti i od lima ili čak papira.

Zapamtite, na ovim tanjirima se nikada ne servira hrana, jer se tanjiri za obroke stavljaju preko ovog dekorativnog tanjira.

Mogu se kombinovati i tanjiri i pribor za jelo koji su izradjeni u razliitim stilovima ali morase voditi računa o tome da imaju slične proporcije.

Prilikom postavljanja stol, tanjiri se stavljaju na udaljenosti od dva prsta od ivice stola. Razmak između dva kompleta tanjira treba da bude oko 30 santimetara kako bi svaki gost imao dovoljno prostora.

Vodite računa i da iza stolice mora biti najmanje pola metra slobodnog prostora za goste prilikom sedanja i napuštanja stola.

serviranje stola

Pribor za jelo

Ugostiteljstvo i branša ugostitelja mora da poznaje osnovnja pravila redjanja delova escajga, bez obzira na to da li je u pitanju opušten ručak ili formalni dogadjaj.

Pribor za jelo na sto se stavlja po redosledu koriščenja, i to od spolja prema unutra. Logično se viljuška za prvo jelo, postavlja s kraja leve strane tanjira, a na kraju desne strane tanjira je takodje i nož za prvo jelo.

Bilo koje kašike se uvek postavljaju desno od noževa. Kašičica ili viljuška za dezert stavljaju se iznad tanjira u horizontalnom položaju, a mogu se doneti i prilikom samog služenja dezerta.

Stolnjaci

Lep, čist i savršeno opeglan stolnjak igra ogromnu ulogu u sredjivanju stola. Najbolje je za svečane prilike izabrati stolnjakeod belog kvalitetnog češkog damasta. Sto za mladence bi trebalo da ima i suknjicu sa karnerima, kao i švedski sto, ako je planiran.

Koristite platnene, a ne papirne salvete, za što formalniji i svečaniji utisak.

One mogu da budu u istoj boje kao i stolnjaci, a mogu se i razlikovati, u zavisnosti od ukusa.

Dekoracija postavljenog stola

Lepo i ukusno postavljen sto u restoranu pokazuje da ugostitelj vodi računa o detaljima i steći će reputaciju kod svojih gostiju jer im na taj način ukazuje poštovanje. Svečane prilike zahtevaju osim dekoracije sale i dekoraciju stolova. Poželjni su dekorativni prstenovi za salvete koji će dati dozu elegancije. Salvete za sto gde sede mladenci, može imati drugačije dekorisane salvete.Upotpunite svečanost diskretnim ikebanama po stolovima ili svećnjakom.

Napomene

Kada sedodje do serviranja dezerta, potrebno je da se sa stola sklone sve čaše za vino, osim onih za desertno vino, tazim posude za hleb kao i posudeza začine.

Pribor za dezert, može se na sto postaviti odmah, a može i kasnije pre posluživanja dezerta i zo zajedno sa šoljicama za kafu. Važno je da čaše za vodu treba da na stolu ostanu sve vreme.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts