Glavni grad Danske

Glavni grad Danske, Kopenhagen

Glavni grad Danske

Koji je glavni grad Danske?

Kopenhagen je glavni grad Danske. Grad čini 16 opština i to je najveći grad u zemlji. U gradu Kopenhagenu nalazi se sediste vlade. Takodje je sediste i parlameta. Uprkos visokim troškovima života, Kopenhagen je rangiran kao jedan od najboljih svetskih gradova za život.

Površina i lokacija: Grad se nalazi na istočnoj obali ostrva Zelanda i delom na ostrvu Amager, grad zauzima ukupnu površinu od 88 kvadratnih kilometara.

Na ostrvu Zelanda nalazi se Danska i zapadni deo Svedske. Danska se nalazi na 55 º 43 ‘severne geografske širine i 12 º 34’ istočne geografske dužine, Kopenhagen ima populaciju od 501.158 stanovnika.

Turističke atrakcije: palate, muzeji i zoo vrtovi dovlace veliki broj posetilaca u Kopenhagen sa svih strana.

Transport: vozovi, autobusi i taksi su javni prevoz u Kopenhagenu. Vozovi koji povezuju grad sa svim ostalim gradskim sredinama cine osnovnu transportnu mrežu grada. Pored toga, grad ima veliku biciklističku stazu.

Grad je poznat kao jedan od najvažnijih biciklistickih gradova na svetu.

Hoteli: Sendviči su tradicionalna hrana u Kopenhagenu. Grad nudi niz restorana koji služe ne samo tradicionalnu hranu u gradu, vec i druga međunarodna jela. Restorani brze hrane postoje po celom gradu. Grad takođe nudi i mnoge ukusne pekare i poslastičarnice. Postoji mnogo restorana koji imaju u jelovniku jela poput kebaba i falafel koji su postali popularni u gradu. Kopenhagen ima oko 10 hotela svetske klase. Hotel Ansgar, Clarion Hotel, Comfort Hotel Østerport, hotel Evropa i Clarion Collection Hotel Maifair neki su od hotela svetske klase u gradu koji nude sve vrste usluga za svoje goste.

Atraktivna mesta: Mnogi turisti ce imati odlican doživljaj tokom njihovog boravka u Kopenhagenu. Brojne palate i spomenici grada ce zaista očarati posetioce, koji nisu ovo videli ranije. Amalienborg Palace- dom danske kraljevske porodice je veličanstvena građevina. Assistens Groblje-najveće groblje u gradu, Arken Muzej kombinacija tradicionalnog i savremenog muzeja, Kopenhagena Opera – najsavremenija operska kuća u svetu, Direhavsbakken-najstariji zabavni sveti park, Christiansborg Palace, Zoo vrt – jedan od najstarijih zooloških vrtova u Evropi i Gefion fontana-velika fontana i druga interesantna mesta u gradu, koja često posećuju turisti .

Kopenhagen – Glavni grad Danske

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts