Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Beogradski aerodrom za međunarodni civilni saobraćaj nalazi se kod Surčina, pored puta Beograd – Zagreb, 18 km. udaljen od centra grada.

Glavni projekt generalnog rešenja izvršila je grupa arhitekta i inženjera na čelu s inž. Milošem Lukićem. Aerodrom pripada klasi „A”.

Izgradnja aerodroma započeta je 1958. a završena je aprila 1962. godine.

Plato aerodroma uzdignut je za 25 m iznad najvišeg nivoa vode Save i Dunava, tako da se nalazi na 100 m nadmorske visine.

Generalnim rešenjem predviđen je sistem dveju pista; s tim što je aerodromski kompleks zgrada smešten u sredini između pista.

U prvoj fazi izgradnje aerodroma izgrađena je poletno-sletna staza (dužine 3.000 m i 60 m širine) s mimoilaznicama i rulnom stazom. Sve površine za manevrisaše aviona su od betona (debljine 30-35 cm) i mogu da izdrže opterećenje aviona od 135 tona. Staze su opremljene osvetljenjem tako da je omogućen i nesmetan noćni rad.

Put od Novog Sada do aerodroma Nikola Tesla

Pristanišni kompleks sastoji se od pristanišne platforme (300×95 m), stajanke (400×80 m) i objekata visoke gradnje.

Pristanišna zgrada ima dva krila: saobraćajno i tehničko. U prvom krilu nalaze se hala s atrijumom, restorani i prostorije sa službama za rad s publikom i prostorije za tranzitne putnike.

U tehničkom krilu su prostorije uprave aerodroma i službe kontrole letenja s najmodernijim uređajima (goniometar, IJ1S uređaj, precizni i oblasni radar).

U produžetku pristanišnog kompleksa nalazi se tehnički kompleks s hangarima i privremena zgrada saobraćajne direkcije JAT-a.

Ovako uređen aerodrom može u toku jednog časa da primi 40 aviona (sletanje i poletanje).

Informacije

Adresa: Aerodrom Beograd bb
Kontakt telefon: 011 2094000

Karta – Google mapa

Put od centra Beograda (Savskog Trga) do aerodroma Nikola Tesla


Прикажи већу мапу

Put od Novog Sada do aerodroma Nikola Tesla Beograd


Прикажи већу мапу

Slike aerodroma Nikola Tesla Beograd

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts