Novi Zeland – Kakve zanimljivosti krije ova udaljena zemlja

Ukoliko ste ikada gledali film Gospodar Prstenova, sigurno ste ostali očarani prirodnom lepotom kraja u kojem je sniman. Ova oblast je toliko perfektna pa nam je zaista na najbolji mogući način prikazala jedan magični svet hobita, orkova, patuljaka, vilenjaka.

Takva zadivljujuća priroda pripada upravo Novom Zelandu, geografski najizolovanijoj državi sveta.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Sastavljen od dva ostrva i smešten u jugozapadnom delu najvećeg okeana na svetu Novi Zeland izgleda kao da je potpuno izolovan od sveta. Najbliži teritorijalni sused, udaljen čak više od 1.500 km je Australija .Ove dve države razdvaja Tasmanijsko more. Upravo zahvaljujući ovakvom geografskom položaju Novi Zeland danas može da se pohvali karakterističnim biodiverzitetom biljnog i životinjskog carstva.  

Prioroda na Novom Zelandu
Prioroda na Novom Zelandu

PRVI SUSRET DVE CIVILIZACIJE

Dok su civilizovani Evropljani izbegavali istraživanja i daleka putovanja ne bi li pali sa ivice sveta, male grupe Azijskih naroda u svojim malenim brodićima hrabro su plovile ka novoj teritoriji. Godinama su se prilagođavali, oformljavali sa jedne strane više a sa druge manje miroljubiva plemena (kako, uostalom, i danas biva) i pravili sasvim novu tradiciju, verovanja, društvena uređenja.

Mnogo godina kasnije 13.12.1642. Abel Tasman, holandski istraživač prvi put je kročio na, većem delu sveta potpuno nepoznatu teritoriju.Nekoliko dana je plovio prostranim zalivom izmedju dva ostrva dok nije zašao dublje u kopno gde se prvi put susreo sa urođenicima. Taj događaj nije zadugo obećavao prijateljske odnose. Već sledećeg dana brod mu je napadnut i proteran. Sledeći susreti odigravali su se na skoro identičan način što je slavnog Tasmana nateralo da odustane od daljeg istraživanja.

Ni njegovi naslednici nisu nailazili na toplije dočeke mada se sa pravom može reći da su za to upravo oni sami zaslužni jer svaki od njih darovao je i mamio Maore (urođenike) a potom iz umišljenosti okrutno kažnjavao iste. U godinama koje slede upravo ovakvim pristupom ljudi Novog Zelanda upoznaju se ne samo sa Evropljanima već i sa vatrenim oružjem.

Maori sa Novog Zelanda
Maori sa Novog Zelanda

Poznato je da su urođenici bili ljudožderi pa je trebalo dosta truda i rada misionara 19og veka da preobrate bar šacicu njih. U svojoj nameri su uspeli što nam govori koliko je isplatljiviji i dugoročniji strpljiv i miroljubiv pristup svakom problemu.  

SAVREMENI NOVI ZELAND

Novi Zeland je prva država na svetu koja je uvela da žene mogu da glasaju

Država koja je prva uvela pravo da žene mogu da glasaju, svojim visokim standardom života može se zahvaliti uglavnom Britanskim političkim uređenjem.   

Broj stanovnika – Novi Zeland je danas urbana sredina koja broji preko 4,5 miliona stanovnika.

Prosečna starost – Prosečna dužina životnog veka (koja je u konstantom porastu) iznosi 82,4 godine za žene i 78,4 za muškarce.

Valuta – Valuta je Novozelandski dolar i njegova vrednost je nešto manja u odnosu na evro.

Zanimljivosti

UNIKATNA PRIRODNA BOGATSTVA

Kao što smo rekli izolovanost i položaj Novog Zelanda dovele su do velikog broja endemskih vrsta biljaka i životinja (tj primeraka koji se mogu pronaći samo na toj teritoriji).

Kada pomislite na Novi Zeland verovatno će vam prva asocijacija biti ptica Kivi koja je i nacionalno obeležje ove države. Usled nedostatka sisara na ovom području uglavnom su sve ptice evoulirale do tog oblika da im krila nisu bila potrebna. Tako je i sa kivijem. Ova vrsta je danas zaštićena jer su mnoge dolaskom čoveka i raznih sisara zajedno sa njim izumrle (npr. Moa ).Pored Kivija još jedna vrsta nosi nacionalno obeležje a to je predivna srebrna paprat.

Novozelandska ptica kivi
Novozelandska ptica kivi

Ukoliko ikada budete imali tu sreću da posetite ovu prelepu državu, nemojte da zaobiđete ni Waikato u Hamiltonu u kojem se nalaze 44 kućice po ugledu na selo hobita iz filma Gospodar Prstenova. Još jedna prelepa prirodna tvorevina je Waitomo, mreža pećina, tunela i podzemnih reka u kojoj će vam put osvetljavati milioni svetlećih crvića i pružati vam pogled na besprekorne stalaktite.

Obavezno odaberite prelepo mesto sa kog će te možda i po prvi put iskusiti bandži džamp jer je upravo novozelanđanin izmislio ovaj vid zabave.

HAKA PLES

Još jedna zanimljiva karakteristika ove države je Haka ples, odnoso maorski ratni ples.Ovaj vid demonstracije snage i moći možete videti ne samo u Novom Zelandu već i na televiziji ukoliko ikada budete pratili npr ragbi utakmice njihove reprezentacije. Ovaj sport je veoma popularan u toj državi, i njihovi timovi su veoma uspešni. Ipak može se reći da popularnost stiču upravo zahvaljujući svom haka plesu.

VIDEO: POGLEDAJTE RATNIČKI HAKA PLES

GEOGRAFSKA KARTA – MAPA NOVOG ZELANDA

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts