Kako su, po legendama, nastali horoskopski znakovi?

–  Ovan – po legendi nekada davno živeli su brat i sestra, Friks i Heli, koji su živeli sa svojom zlom maćehom. Da bi ih spasio, Zves je poslao zlatnog krilatog ovna, na čijim leđima su brat i sestra pobegli, a kasnije ga žrtvovali u Zevsovu čast, i njegovo runo ostavili na jedom hrastu, koji je čuvao zmaj. Mnogo godina kasnije, dolazi grčki junak Jason i odnosi krzno. Zevs se razbesneo, i oduzeo ovna, tako što ga je oživeo i poslao na nebo. Druga legenda kaže, da je jedan ovan pomogao bogu Dionisu da dođe do izvora sa vodom u pustinji, i da je Dionis taj koji je ovna pretvorio u sazvežđe.

– Bik – I za nastanak ovog sazvezdja postoje dve legende. Prva je nastala kada se Zves zaljubio u princezu Evropu i kako bi joj prišao pretvorio se u belog bika.Evropa je prišla, pomazila ga i na kraju uzjahala, a lukavi Zevs je poleteo, i princeza više nije mogla da siđe. Odveo ju je na ostrvo Krit gde je uzeo svoj pravi oblik. Zaljubljeni par je na ostrvu proveo par godina, gde je Evropa rodila troje dece. Bik je uzdignut na nebo, a po Evropi je naziv dobio kontinent. Druga legenda je slična, samo što je u toj priči Zevs pretvorio svoju drugu ljubavnicu u kravu da je ne bi našla njegova ljubomorna žena Hera.

Zevs i Evropa

– Blizanci – Priča o blizancima je opet vezana za jednu Zevsovu ljubavnu avanturu. Njegova ljubavnica Leda, rodila mu je blizance Poluksa i Helenu ( lepa Helena zbog koje je izbio Trojanski rat), a svom suprugu je opet rodila blizance, isto brata i sestru Kastora i Klitemnestru. Kastor i Poluks su bili nerazdvojni, ali je Zevs samo svom Poluksu dao besmrtnost. Kastor je ubijen u jednoj tuči, i Poluks je dugo tugovao za svojim bratom. Videvši njegovu tugu, Zevs mu je dozvolio da jedan dan provede na Olimpu, a jedan u Hadu s svojim bratom. Ali ovo nije bilo dovoljno za dva brata koji su još uvek tugovali jedan za drugim, i Zevs je, ganut njihovom povezanošću obojicu podigao u sazvežđe Blizanci. U sazvežđu zaista postoje zvezde Kastor i Poluks.

blizanci

– Rak – Rak je zapravo bio čudovište koje je napalo grčkog junaka Herakla. Herakle je raka ubio, a boginja Hera ga je uzdigla u nebo. Elem, skoro sve nevolje u koje je Herakle upadao, uključujući i džinovskog raka, nastajale su zbog Herine mržnje, prema ovom junaku, inače Zevsovom vanbračnom sinu.

rak

– Lav – Priča o lavu je slična. Vezana je za Nemajskog lava koji je ubijao ljude i kojeg je takođe Herakle trebalo da ubije. Pošto mu nijedno oružje nije moglo ništa jer je imao tvrdu kožu, Herakle ga je usmrtio tako što ga je udario maljem po glavi kako bi ga prvo ošamutio, a onda mu slomio kičmu. Odrao mu je kožu koja mu je kasnije pomogla tokom drugih podviga, a Hera, besna jer se Herakle izvukao, uzdigla je lava u sazvežđe.

lav

 -Devica – Po nekim legendama, devica je zapravo boginja Demetra. Po drugim to je Asterija, kćerka titana. Pošto se Asterija u velikoj bitci koju su vodili titani i bogovi, borila na Zevsovoj strani, ovaj bog ju je uzdigao u sazvežđe u znak zahvalnosti. Za nastanak ovog znaka vezuje se i legenda o Ikarijevoj ćerki, Erigoni. Njen otac je bio vinar, pa je jedno jako vino ponudio nekim strancima. Stranci su se brzo napili i počeli da vide duplo. Iz straha da ih je Ikarije začarao, ubili su ga i sahranili ispod jednog drveta a njegova ćerka se od tuge obesila na to isto drvo.

– Vaga – Zevs je sa boginjom pravde imao tri kćeri, između ostalog i Niku, koja je zemljom išla zavezanih očiju, držeći u jednoj ruci mač a u drugoj vagu kojom se merila težina kazne za sve nepravedne. Vaga je uzdignuta na nebo u sazvežđe i po legendi svi pravedni bi trebalo da je vide.

vaga

– Škorpija- Priča o škorpionu nas vodi do lepog lovca Oriona, koji je obljubio boginju zore Eoju ( Eoja u prevodu znači zora). Zbog sramote, Zora se svako jutro crveni. To je razbesnelo Apolona koji je poslao ogromnog škorpiona. Videvši da ne može da ubije neman, Orion je skočio u vodu u nadi da će otplivati, ali je Apolon naveo svoju sestru Artemidu, boginju lova da misli da je to zlikovac koji je povredio jednu njenu sveštenicu. Besna Artemida ga je usmrtila strelom. Ali kada je videla da je to zapravo Orion, Artemida se jako rastužila jer je mnogo volela ovog lovca, i pošto nije mogla da ga oživi podigla ga je u sazvežđe Orion. Odmah zatim je u sazveđže podignut i škorpion da i dan danas goni Oriona.

skorpija

– Strelac – Da bi smo pričali o ovom znaku, moramo se podsetiti jedne druge priče. Bog Prometej koji je jako voleo ljudski rod, ukrao je vatru bogovima i dao je ljudima. Zevs se naljutio, vezao ga u jednu pećinu i doveo orla koji mu je svakodbevno kljucao jetru.Prometej je  mogao biti oslobođen samo ako ga neko dobrovoljno zameni. Nekoliko godina kasnije Hiron, kentuar, pogodio je sebe slučajno u nogu otrovnom strelom, ali pošto je bio besmrtan nije mogao da umre, već je živeo u mukama. Zajedno sa Heraklom je pronašao Prometeja i odlučio da ga zameni. Zevs je, ganut ovim plemenitim činom oslobodio Hirona i podigao ga u sazvežđe Strelac, pošto je Hiron ujedno bio i lovac, tj. strelac.

strelac

-Jarac- O jarcu takođe postoje dve legende. Prva je vezana za Zevsovo rođenje. Plašeći se da ga deca ne svrgnu sa vlasti, njegov otac Kronos je jeo svoju decu odmah po rođenju. Zato je Rea, njegova žena, po rođenju sklonila u pećinu  malog Zevsa gde ga je odgajila koza. Kada je porastao Zevs je svrgnuo svog oca sa vlasti i naterao ga da vrati svu pojedenu decu, a kozu podigao u sazvežđe Jarca. Druga legenda je vezana za boga Pana, koji se bežeći pred titanima u velikoj bici između bogova i titana pretvorio u polu jarca, polu ribu. Da bi ovekovečio ovaj trenutak, Zevs je stvorio sazvežđe Jarca i danas u nekim horoskopima znak jarca ima donji deo u obliku ribljeg repa.

jarac

-Vodolija – po jednoj legendi vodolija je lepi Ganimed, kojeg je Zevs uzeo da toči vino bogovima na Olimpu. Druga legenda vezana je za veliki potop koji je Zevs napravio da bi kaznio ljude zbog svih nedaća koje uzorkuju, ali je obnovio ljudski rod i postavio sazvežđe Vodoliju da bi podsetio ljude na taj događaj. Priča je slična Nojevom potopu iz Biblije.

-Ribe- Po jednoj legendi Afrodita se bežeći u velikoj btci pred titanima pretvorila u ribu da bi se sakrila, ili je skočila sa svojim sinom Kupidonom pa su ih spasile dve ribe, koje je ona u znak zahvalnosti uzdigla na nebo. Druga legenda kaže da su se nekada davno voleli Galateja i Akid. Ali u Galateju se zaljubio zli kiklop koji je bio ljut zbog neuzvraćene ljubavi i na zaljubljeni par poslao čopor konja da ih pregazi. Galateja i Akid su skočili u more da bi se spasili i pretvorili u ribe. Videvši koliko je njihova ljubav jaka, bogovi su ih pretvorili u sazvežđe da podsećaju i ljude i bogove na to kolika je moć prave ljubavi.

ribe

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts