Spisak najpoznatijih muzeja u Beogradu

Muzej prvog srpskog ustanka (osnovan 1954.)

Muzej je smešten u Konaku kneza Miloša u Topčideru br. 2. Otvoren je povodom 150-godišnjice prvog srpskog ustanka i posvećen tematici srpskih ustanaka (1804 – 1810.).

Sistematske zbirke (istorijska, oružje i vojna oprema, umetnička, rukopisa, etnološka i pomoćnog materijala) prikazuju hronološki razvoj borbe i događaja od seče knezova pa do sticanja autonomije i određivanja granica obnovljene srpske države. Pored mnogih zanimljivih i značajnih eksponata treba istaći trešnjev top, ustaničke zastave, portrete ustaničkih starešina i njihova dokumenta.

Muzej prvog srpskog ustanka

Prirodnjački muzej (osnovan 1895.)

Nalazi se u Ulici Ivana Milutinovića br. 57. Druga izložbena prostorija nalazi se u nekadašnjoj zgradi Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Muzej je osnovan na inicijativu Srpskog profesorskog i Srpskog geografskog društva i prilozima građana. Otvoren je 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice prvog srpskog ustanka.

Muzej ima četiri odeljenja, koja raspolažu bogatim zbirkama; naročito se ističe zbirka kristala iz Trepče s jedinstvenim primercima u svetu. Veoma je bogata zbirka tzv. pikermijske faune krupnih sisara. Značajne su velike zbirke insekata, mekušaca i ptica, herbari okoline Beograda, Srbije i Balkanskog poluostrva.

Pedagoski muzej

Muzej primenjene umetnosti (osnovan 1950.)

Ulica Vuka Karadžića br. 18. To je umetnički muzej specijalnog karaktera i jedini ove vrste u Srbiji. Njegova stalna izložba prikazuje istorijski stilski i tehnički razvoj pojedinih grana primenjene umetnosti u srpskom narodu od XII veka do naših dana.

Raznovrsna muzejska građa raspoređena je u sistematskim zbirkama metala, keramike, stakla i porcelana, tekstila i kostima, nameštaja i primenjene grafike.

Muzej organizuje i povremene tematske izložbe.

Muzej primenjene umetnosti

Muzej pozorišne umetnosti (osnovan 1950.)

Muzej prikuplja, obrađuje i izlaže dokumentarni materijal o razvitku pozorišne umetaosti u Srbiji.

Materijal je podeljen u sistematske zbirke: arhivskog materijala i rukopisa, umetničkih predmeta (portreti i biste), fotografija, memorijalnih predmeta, scenografskih skica itd.

Pod upravom muzeja je Spomen-soba jednog od najvećih srpskih glumaca Dobrice Milutinovića (1880—1956), u Dušanovoj ulici br. 14.

Muzej pozorisne umetnosti

Jevrejski istorijski muzej (osnovan 1959.)

Stalna izložba muzeja prikazuje razvoj jevrejskih verskih opština od dolaska Jevreja u jugoslovenske zemlje do naših dana. Naročita pažnja posvećena je stradanju Jevreja u doba fašističkog terora i učešću Jevreja u NOB.

Izložen je veći broj slikarskih i vajarskih radova umetnika Jevreja kao i radovi jušslovenskih slikara sa jevrejskom tematikom.

Jevrejski istorijski muzej

Pedagoški muzej (osnovan 1896.)

Namena ovog, jednog od najstarijih beogradskih muzeja, je da prikuplja, obrađuje i izlaže dokumentarne predmete o istorijskom razvitku školstva na teritoriji Srbije. Prikupljen materijal je sređen u zbirke, arhiv i biblioteku.

Muzej organizuje tematske izložbe o razvoju i stanju našeg školstva u jednom određenom periodu.

U sastavu muzeja je i Stalna galerija dečjeg likovnog stvaralaštva (u amamu kneza Miloša).

Stalna galerija dečjeg likovnog stvaralaštva Pedagoškog muzeja (oseovana 1964. Gepartova ulica br. 2 park). — U prostorijama Galerije organizuju se izložbe najuspelijih radova likovnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Beograda i Srbije.

Pedagoski muzej

PTT muzej (osnovan 1923.)

Muzej prikuplja, proučava i izlaže predmete i građu iz oblasti pošte, telegrafa i telefona.

ptt muzej

Muzej Nikole Tesle (osnovan 1952.)

Ovaj memorijalni muzej čuva i izlaže naučnu i ličnu zaostavštinu slavnog svetskog naučnika elektrotehničara i fizičara Nikole Tesle.

Izložen je i veći broj modela i maketa Teslinih pronalazaka. Bajarski portret Nikole Tesle radio je Ivan Meštrović.

Muzej Nikole Tesle

Muzej 25. maj

Muzej sadrži bogatu zbirku poklona koje su pojedinci, razne delegacije i radne organizacije predale predsedniku SFR Jugoslavije Titu. Najveći broj darova uručen je prilikom proslave 25. maja — Dana mladosti i rođendana Predsednika Republike.

Muzej 25. maj

Muzej vajara Tome Rosandića (osnovan 1963.)

Memorijalni muzej poznatog jugoslovenskog vajara Tome Rosandića (Split, 1878-1958, Split) smešten je u kući i ateljeu, gde je umetnik živeo i stvarao.

U muzeju se nalaze najznačajniji radovi iz dugog perioda umetnikovog stvaranja.

Muzej vajara Tome Rosandica

Muzej jugoslovenske kinoteke (osnovan 1952.)

Kinoteka je osnovana 1949. godine sa zadatkom da skuplja, sređuje i čuva filmove i filmski materijal važan za istoriju svetske i jugoslovenske kinematografije. Godine 1952. osnovan je muzej koji priređuje tematske izložbe. Izložbe služe kao komentar ciklusima filmova na programu Kinoteke.

Muzej jugoslovenske kinoteke

Muzej istorije Jugoslavije (osnovan 1959.)

Muzej prikuplja i obrađuje materijal o razvoju radničkog pokreta jugoslovenskih n-aroda od 70-ih godina XIX veka do naših dana.

Muzej ima četiri odeljenja koja obuhvataju četiri perioda: prvi period od 70-ih godina XIX veka do 1918. godine; drugi period obuhvata vreme između dva svetska rata; treći period — narodna revolucija, i četvrti — socijalistička izgradnja naše zemlje.
Zbirke muzeja zasada su pristupačne samo stručnjacima.

muzej istorije jugoslavije

Muzej ratnog vazduhoplovstva (osnovan 1960.)

Muzej raopolaže velikim brojem maketa i originalnih eksponata, najvećim delom iz razvoja našeg vazduhoplovetva (Kluževa je, pored ostalog, i lična aprema pilota srpske vojske, narednika Mihaila Petrovića, koji je poginuo 1913. godine kod Skadra posle borbenog zadatka izviđanja opsednutog grada; avioni iz drugog ovetskog rata).

Muzej ratnog vazduhoplovstva

Vojni muzej Beograd

Etnografski muzej u Beogradu

Muzej grada Beograda

Narodni muzej Zemun

Muzej 4. juli 1941. Beograd

Muzej ilegalnih partijskih stamparija

Vukov i Dositejev muzej u Beogradu

Železnički muzej u Beogradu

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts