Kako se koristi lekovito bilje

Saveti za upotrebu lekovitog bilja u lečenju

Lek treba uzimati natašte, pre jela ili posle jela, ili u toku dana izvan obroka (2—3 časa posle jela) kako je kome određeno kod pojedinih bolesti. Određivanje vremena zavisi od toga šta se želi postići: iskašljavanje, bolji apetit, ili podsticanje na rad stomaka, creva, bubrega. Većinom se lek uzima kad je stomak prazan, naročito čajevi (pelen, kičica, kamilica, gorke biljke uopšte), jer tada ne nadražuju stomak.

Kad se koristi biljno vino, trebate uzimati posle jela. Ono nije dobro za bolesnike s rđavim varenjem u stomaku i slabim nervima, čak i kad je količina alkohola u njemu vrlo mala (oko 14%).

Lekove koji se uzimaju radi boljeg sna ili protiv nesanice treba uzimati pre spavanja (valerijana, čaj od lipe), i to najmanje na jedan čas ili čas i po posle večere, a pola časa pre spavanja, tj. u vreme kad je hrana u stomaku jednim delom već svarena.

Kako se koristi lekovito bilje

Ne treba odjednom, naiskap, popiti čašu ili šolju lekovitog čaja. Jer kad se uzme u 2—3 razmaka, čaj ne zamara stomak i deluje bolje. Za preslabe stomake najbolje je uzimati na svaka dva časa po jednu veliku kašiku; ili, ako prili ke nisu zgodne (čovek se nalazi na poslu, na službi, na putu itd.), daju se po tri velike kašike ujutru, tri u podne i tri uveče, i to pre jela, ako nije drukčije propisano u tekstu.

Bolje je uzimati napitak mlak, topao. Blagi čajevi se mogu zašećeriti ili ne, prema ukusu bolesnika. Gorki čajevi ne treba da budu zašećereni, jer od toga biva bolesnicima muka i onda ih teško podnose.

Ima slučajeva kad čajeve treba uzimati vrlo vruće. To je onda kad se želi da se zagreje iznutra celo telo i da se postigne znojenje.

To bi bilo u stvari najjednostavnije lečenje. Ali se savremena medicina nije mogla zadovoljiti samo tim načinom uzimanja lekova, pa je zato ispitala i uvela u praksu i druge, koje smo pomenuli napred, a pominjaćemo i u knjizi gde treba.

Biljni lekovi, u većini slučajeva, mogu se upotrebljavati u toku 3—4 nedelje, pa i ceo mesec dana. Ovo naročito važi za lekove koji se upotrsbljavaju u proleće radi prečišćavanja krvi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts