Čaj od bokvice za želudac i protiv kašlja

Bokvica je lekovita biljka koja raste na skoro svakom koraku, ima je  pored staza, puteva, na travnjacima, livadama, raste u jarcima… Ipak, postoji dve osnovne vrste bokvice, koje se razlikuju po polu i u njihovoj primeni. Važno je poznavati ovu razliku.

Muška bokvica dobra je u borbi protiv kašlja

Muška uskolisna bokvica (Plantago lanceolata) je biljka koja ima prozemne, uske i gole listove sa 3 do 5 žilica. U narodu je još poznata kao konjska rebra, mala bokvica, žilovlak, končula, trputac.

Lekoviti deo ove bokvice je koren, zatim  listovi pre cvetanja, i seme ali nakon sazrevanja. Iako su obe vrste bokvice lekovite, travari prednost po tom pitanju daju muškoj bokvici.

Muška bokvica sadrži odredjene lekovite supstance koje omogučavaju njeno korišćenje u narodnoj medicine, najpre u lečenju disajnih organa, protiv kašlja, upale pluća, astme, tuberkuloze…

bokvica caj

Muška bokvica je pogodna za decu, jer ima prijatan ukusm posebno ako se kombinuje sa medom. Čaj od bokvice, odnosno njenih listova, najbolje je piti topao. Upotreba preparata ili čajeva od bokvice ili bilo kog drugog lekovitog bilja u trudnoći, mora biti odobrena od strane lekara koji Vam vodi trudnoću.

Lekovitost sveže zgnječenih listova bokvice  ogleda se u tome što se može upotrebiti u vidu  obloga na mestu uboda insekata ili ujeda zmije, kao i kod rana koje teško zarastaju. Sok od svežeg bokvicinog lista, ako se nakaplje na ranu, omogućiće brže zarastanje, zaustavljanje krvarenja, sprečiće upale i smiriti bol.

Oblozi od lišća bokvice hlade i odmaraju noge posle većih napora.

Ženska bokvica odličan je prirodni lek za želudac

S druge strane, ženska širokolisna bokvica (Plantago major) je takođe lekovita biljka a njeni listovi su složeni i u vidu rozete. U narodu je zovu još i paskavica, pitoma bokvica, široki trpunac, velika bokvica.

Kao lekoviti, sakupljaju se i upotrebljavaju uglavnom njeni listovi koje je najbolje brati dok je biljka u cvatu. Koren se može vaditi tokom cele godine.

Listove ženske bokvice treba  sušiti u tankim slojevima, hladnom i promajnom mestu. Njeno lekovito dejstvo omogućava joj primenu kod  lečenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lek protiv kašlja, za bolesti mokraćne bešike, za želudac, naročito kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Bokvica kao oblog za kožne probleme

Sveže zgnječeni sveži listovi ženske bokvice upotrebljavaju se uspešno kao i listovi muške biljke. Na rane ili oderotine treba staviti izgnječene listove u vodu obloga i prekriti gazom. Može se koristiti i kao nacedjen sok u iste namene.

Bokvica je lek protiv svraba koji uzrokuju ujedi nekih insekata, ali i problema sa kožom nakon oderotina od mačjih kandži. Jednostavno, treba utrljati svež sok od bokvice na mesto ujeda i svrab će nestati ubrzo, a eventualni otok će se povući za dan, dva.

Bogatstvo vitamina iz bokvice

Pored muške i ženske bokvice koje su najdominantnije u primeni, postoji još oko 20 vrsta bokvica koje se takodje koriste u narodnoj medicini.

Svi tipovi  bokvica sadrže u listovim oko 4 odsto tanina, pektina, limunske kiseline, vitamina C, saponizida i fitoncida. Njihovo seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer.

Recept za čaj od bokvice

Priprema: Kašiku sušenih listova bokvicetreba preliti sa 250 ml kipuće vode i ostaviti da odstoji desetak minuta.  Nakon toga, čaj treba procediti i zasladiti medom po želji.

Ovaj čaj je posebno delotvoran u borbi protiv nesanice. Potrebno je da se pije po jedna šolja toplog čaja od bokvice ujutru, popodne i uveče.

caj od bokvice

Bokvica kao jelo

Jela od bokvice takođe su lekovita i blagotvorna po ljudski organizam. Smiruju čir na dvanaestopa lačnom crevu, ublažavaju problem nastale usled gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje.

Sok od bokvice

Kako napraviti lekoviti sok od bokvice? Dobro izgnječite i pomešajte 200 grama lista bokvice, sa po 100 grama koprive, maslačka i stolisnika. Ovako izgnječen sadržaj biljaka procedite kroz čistu gazu ili lanenu tkaninu pa onda prokuvajte. Penu koja će se slupiti na površini treba skinuti.

U sok koji ste dobili, dodajte dve kašike meda, pa sadržaj ponovo kuvajte, dok se ne zgusne. Kada se ohladi sipajte se u flaše, i u svaku čašu dodajte po čašicu rakije. Pre upotrebe ovog soka, pomešajte gas a vodom u istoj količini.

Biljni eliksir od bokvice

Lekoviti eliksir od bokvice posebno je preporučljiv za osobe koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sameljite na mašini za mlevenje mesa pola kilograma svežih dobro opranih listova bokvice.

Samlevene listove, zajedno sa sokom koji je iz njih iscureo pomešajte zatim sa  kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji tri dana, obavezno povremeno  mešajući, ali isključivo drvenom ili plastičnom kašikom. Posle tri dana eliksir je spreman za upotrebu. Uzima se tri puta dnevno, po jedna kašičica, oko deset minuta pre jela.

Eliksir od bokvice je dobar i za tretman kod osoba koje imaju probleme sa disajnim organima, pate od bronhitisa i upale pluća. Jako je koristan i za pušače koji treba da očiste disajne puteve.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts