Lečenje bronhitisa prirodnim lekovima

ŠTA JE BRONHITIS?

Bronhitis predstavlja akutnu upalu disajnih puteva, a najčešće ga izazivaju virusi.  Javlja se u sklopu prehlade,  manifestuje se suvim ili produktivnim kašljem, a može da ga prati i povišena temperatura. Pacijenti  često osećaju i bol u grudima ili stezanje.

LOVOROM PROTIVIV BRONHITISA

Lovor je u staroj Grčkoj i Rimu bio simbol  slave, pa su ga stavljali oko vrata vladarima, herojima, umetnicima i  uspešnim sportistima. Na drevnim olimpijadama u Grčkoj pobednicima se oko vrata stavljao lovorov venac. Listovi lovora od davnina su se koristili kao začin, ali i u terapiji mnogih bolesti. Ima snažno antivirusno dejstvo, pa se preporučuje kod infekcija kao što je grip.

lecenje bronhitisa

Recept za čaj protiv gripa i bronhitisa

Potrebno je:

  • 3 lista lovora
  • 3 dl vode
  • 1 kašika soka iscedjenog limuna
  • 2 kašičice meda

Priprema:

Preliti  tri sitno iseckana lovorova lista sa 3 dl vode i kuvati 10 minuta. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji i  desetak minuta. Procediti i dodati dve kašičice meda i kašiku iscedjenog limuna. Piti 2-3 puta dnevno.

prirodni lek protiv bronhitisa

ČAJ OD LUKA PROTIV BRONHITISA

Potrebno je:

  • 1 veća glavica luka
  • ½ l vode
  • malo soka od limuna

Priprema:

Očistiti 1 veliku ili 2 manje glavice crnog luka. U emajlirani lonac sipati pola litre vode, staviti luk i kuvati na tihoj vatri  toliko dugo dok ne ispari polovina vode ( da ostane oko 200-250 grama). Pri kuvanju lonac ne poklapati! Kada je čaj skuvan ima braonkastu boju. Da bi bio prijatnijeg ukusa dodati malo limuna.

Upotreba:

Pije se puna šolja mlakog nezasladjenog čaja. Prve nedelje se pije 3 puta dnevno, druge nedelje ujutro i uveče a treće nedelje samo uveče pred spavanje.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI?

Ljudi koji boluju od hroničnog bronhitisa ne smeju pušiti, treba da izbegavaju jako začinjena, ljuta i  slana jela, da se čuvaju nazeba, znojenja i jake promaje i da izbegavaju neuredan život. Prostorija u kojoj boravi bolesnik mora biti dobro provetrena i topla, naročito dok  ima povišenu temperaturu. Treba izbegavati svako zamaranje i znojenje. Bronhitis bez temperature ne zahteva stalno ležanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts