Kako poboljšati cirkulaciju krvi prirodnim putem

Ako se nedovoljno krećete, ako ste fizički neaktivni, velike su šanse da ćete, kada dodjete u srednje godine, imati problem sa cirkulacijom, jer starenjem stare i krvni sudovi, i zato postaju slabiji.

Prvo što ukazuje na problem sa cirkulacijom je to da su vam stopala stalno hladna. Hladne Vam mogu biti I ruke, a možete primetiti i češći umor. Medjutim, bez panike, ne mora da obavezno odmah krenete napamet sa nekim lekovima za bolju cirkulaciju.

Pomoć prirode

Pobrinite se da postanete aktivniji, krenite na aerobik, a možete probati mnoga potpuno prirodna sredstva, Dosta toga možeter naći u sopstvenoj kuhinji.

Unosite dovoljno vode. Veliki procenat krvi čini upravo voda. Ako je nema Kako poboljsati cirkulacijudovoljno, krv ne cirkuliše normalno, pritisak pada…Minimum je da dnevno unesete u organizam oko litar i po vode.

Ljuta papričica je vrlo korisna. Možete je konzumirati mlevenu, sušenu, svežu. Kao što Vam jezik bridi kada jedete ljutu hranu, tako će i krv doleteti u proširene kapilare. Medjutim, ako patite od proširenih kapilara, ne koristite ovaj prirodni lek.

Ginko biloba je biljka koja nije baš česta u srpskoj kuhinji. Ipak, preparate na bazi ginko bilobe možete naći u skoro svakoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane. U pitanju sukapsule, tablete ili kapi. Ekstrakt ove biljke pojačava cirkulaciju, naročito u kapilarima u mozgu, pa su ovakvi preparati  dobri I za jačanje koncentracije.

Pšenične klice su izvor vitamina E, koji ojačava krvne sudove. Ima ih u radnjama zdrave hrane, a vi ih dodajte u obroke kada Vam prija, na primer u salatu. Osetićete poboljšanje.

Poseta lekaru

Ipak, ako su simptomi izraženiji, posetite lekara i proverite kompletno zdravlje. Normalna cirkulacija može biti ometena zapaljenjima, nagomilavanjem naslaga u arterijama, ili naslagama masti ili ugrušcima u krvnim sudovima. Oboljenja koja takodje mogu da utiču na cirkulaciju su oboljenje perifernih arterija i hronična venska insuficijencija.

Šta još možete da uradite

Problem sa losom cirkulaciom

Značaj vežbi I fizičku aktivnost smo već pomenuli. Krenite u teretanu, na pilates, ili makar šetajte u prirodi.

Izbegavajte hranu koja šteti cirkulaciji, onu sa puno skroba, šećera, masti.

Uzimajte dosta svežeg voća i povrća naročito koštunjavog voća.  Umesto masti , koristite maslinovo ulje, orahovo ili laneno.

Pijte prirodne voćne sokove.

Jedite namirnice bogate sa vitaminom B, ljute paprike, pasulj, sočivo…

Đumbir takodje može biti od koristi. Pijte ga u vidu blago zasladjenog čaja, ili, ako tako više volite, stavljajte ga kao začin u omiljena jela.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts