Boje kao lek

Boje kao lek

Boje kao lek

Lečenje bojama

Još su stari narodi verovali da određene boje doprinose specifičnom raspoloženju i da mogu da ublaže određene tegobe.  U novije vreme sve se više ističe uticaj boja  na raspoloženje, mentalno stanje, pa čak i fizičko zdravlje ljudi.

Evo kako boje deluju na ljude:

  1. Crvena –  Stimuliše fizičku energiju, poboljšava cirkulaciju, jača volju, olakšava varenje i najčešće se povezuje sa seksualnošću. Previše crvene boje može izazvati ljutnju i agresiju.
  2. Narandžasta – Korisna je za lečenje depresije i tuge, jer se veruje da podstiče radost, optimizam i društvenost. Previše narandžaste boje može izazvati depresiju, pesimizam i konfuziju.
  3. Zelena – Podstiče emocionalnu stabilnost, čistoću i smirenost. Veruje se da je delotvorna u rešavanju emocionalnih problema, jer podstiče  na ljubav, saosećanje i opraštanje.
  4. Žuta – Povezuje se sa intelektualnim i mentalnim procesima i veruje se da poboljšava raspoloženje. Previše žute boje može izazvati probleme sa koncentracijom i hiperaktivnost.
  5. Plava – Poboljšava komunikaciju, umetničke sposobnosti i volju. Plava ima umirujuće dejstvo i veruje se da ima pozitivan efekat na nesanicu, anksioznost, probleme sa grlom, visok krvni pritisak, migrenu kao i kožne probleme.
  6. Indigo – Pretpostavlja se da ova boja podstiče intuiciju, jača limfni i imuni sistem i omogućava telu da se čisti od toksina.
  7. Ljubičasta – Podstiče spiritualnost, intuiciju, mudrost, mentalnu snagu i fokus. Previše ljubičaste dovodi se u vezu sa ponosom i arogancijijom.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts