grozdje

Najbolje namirnice za očuvanje zdravlja i imuniteta

Ako ste i vi ovih dana podlegli nazebu, loše se osećate, pijete antibiotike, bilo bi dobro da razmislite o svojoj strategiji borbe protiv bolesti. Sveže namirnice uvek su mnogo efikasnija odbrana zato što voće i povrće pruža ceo kompleks hranljivih sastojaka.

Na primer, ako pojedete jednu pomorandžu, osim vitamina C, unesli ste i kalijum i folnu kiselinu u organizam. Ako popijete tabletu vitamina C – u organizam ste uneli samo to – vitamin.

Zbog toga je bolje da se okrenete svežim namirnicama koje su raznovrsne, ukusne i lako dostupne. Ako želite da imate zdravo srce i da se sačuvate od kancerogenih oboljenja, onda je potrebno da jedete ove namirnice.

GROŽĐE

Sada ga ima na pijacama i treba ga jesti baš u ovo vreme. Štiti od srčanih oboljenja.

Grožđe snižava nivo holesterola i poboljšava protok krvi. U grožđu ima i antikancerogenih fitomaterija i najveća koncentracija je u semenkama.

grozdje

JABUKE

Niskokalorične, štite od kancera i srčanih oboljenja.

Njihova vlakna štite od oksidacije holesterola, pomažu u prevenciji raka pluća i naučno je dokazano da ljudi koji često jedu jabuke mnogo manje oboljevaju od srčanih bolesti.

ŠARGAREPE

Štite od kancera, hipertenzije i srčanih oboljenja.

Najbolji su izvor beta-karotena, za koji znamo da je glavni „borac“ protiv kancerogenih bolesti. Zrelije šargarepe sadrže više beta-karotena od mladih. Sok od šargarepe je odličan dodatak ishrani a svežu šargarepu možete koristiti u salatama ili je pripremiti kao glavno jelo.

BROKOLI

Brokoli je dobar borac protiv srčanih oboljenja i štiti od kancera debelog creva i dojki.

Sadrži jedan bitan sastojak koji može da zaustavi razvoj ćelija raka u dojci, a studije su dokazale da može da spreči i pojavu raka debelog creva, posebno kod žena.

Kada pripremate brokoli, ne bacajte stabljiku. Ukusna je i sadrži važne materije kao i cvet.

PARADAJZ

Paradajz štiti od hipertenzije, srčanih oboljenja, kancera dojki i prostate.

Verovatno znate da je veoma bitan sastojak ovog povrćaja likopen, karotenoid koji se dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od kancera dojki i prostate, a kuvanjem i preradom, likopen postaje još dostupniji organizmu (kečap i preliv za testenine predstavljaju dva najkoncentrovanija izvora likopena).

SPANAĆ

Spanać štiti od hipertenzije, katarakte i kancera.

Sjajan je izvor folata i luteina koji sprečavaju oboljenja srca, a takođe sadrži i gvožđe koje sprečava anemiju. Da bi bolje apsorbovali gvožđe iz spanaća, kuvajte ga u posudi koja ima glazirano dno sa povrćem koje je bogato vitaminom C. Spremite ga kada pravite jela od testenine, kao što su lazanje ili raviole, a svežeg ga upotrebite u salatama.

spanac u ishrani

POMORANDŽE

Ovo voće štiti nas od kancera, hipertenzije i srčanih oboljenja.

Bogate su vitaminom C, kalijumom i folnom kiselinom. Veliki broj studija dokazao je da konzumiranje citrusnog voća štiti od pojave različitih vrsta kancera. Sok od dve ceđene pomorandže dovoljan je da obezbedite sebi potreban unos vitamina C za jedan dan.

CRNI LUK

Štiti od srčanih oboljenja i kancera.

Crni luk u sebi ima isti sastojak kao i jabuka, kvercetin, koje mogu da spreče pojavu kancera želuca. Sadrži kalijum i malo vitamina C. Na bilo koji način da ga spremate, svež, pržen, pečen, iskoristićete potrebnu količinu važnih sastojaka.

BOROVNICE

Štite nas od infekcija urinarnog trakta i srčanih oboljenja.

Ovo bobičasto voće su najbolji izvor antioksidanata, odličan su izvor vitamina C i kalijuma. Iako su dostupne sveže samo leti, možete ih kupiti i smrznute pa  od njih napravite pite, milk šejk, iscedite sok.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts