Aktivni ugalj – efikasno i jeftino sredstvo za izbeljivanje zuba

Pored popularnih i sve brojnijih profesionalnih metoda za izbeljivanje zuba, postoje i neke dostupnije metode koje mogu pomoći da Vam osmeh bude blistaviji. Reč je o aktivnom uglju.
Dejstvo aktivnog uglja poznato je odavno i kao provereno sredstvo se koristi kao jeftina i brza metoda za ulepšavanja zuba. Aktivni ugalj se u vidu tableta može naći u apotekama.

Pozitivni efekti aktivnog uglja brzo su vidljivi – odmah nakon prve primene, a ako pratite uputstva, neće biti nikakvih nusefekata.

Zagovornici ove metode izbeljivanja zuba tvrde da, u odnosu na druge, agresivne načine tretmana zuba, aktivni ugalj, neće izazvati negativne posledice kao što su upale desni ili istanivanje zubne gleđi.

zubi1
Šta je zapravo aktivni ugalj?

Aktivni ugalj je jedno od moćnijih prirodnih sredstava koji se tradicionalno koristio kod mnogih oboljenja, od dizenterije, pa sve do posledica zračenja. U pitanju je zapravo običan drveni ugalj a poznat je vekovima, najpre u Egiptu gde se primenjivao za lečenje trovanja. Indijanci su ga koristili protiv kožnih infekcija.

Sposobnost ovog uglja je u privlačenju supstanci injihovom zadržavanju. Pravi se obradom uglja u parnoj komori, otvaranjem i povećavanjem površine, zahvaljujući čemu dobija veću sposobnost privlačenja.

Aktivni ugalj – kako se koristi za beljenje zuba?

Najpre rastvorite dve tablete aktivnog uglja u malo vode ili u nekoliko kapi vode sipajte izdrobljeni ugalj. Posuda treba da je keramička ili staklena. Natopite u smesi četkicu za pranje zuba i perite ih na uobičajen način oko dva minuta. Pošto isperete usta, proceduru treba ponoviti. Na kraju pažljivo uklonite sve tragove uglja koji je zaostao izmedju zuba.

Napomena: Aktivni ugalj je bez ukusa i tokom pranja zuba nećete imati neprijatne osećaje ni ukuse.

Još jedan način je da tabletu aktivnog uglja žvaćete, a da potom zube operete normalno – četkicom i pastom za zube. Možda će Vam u početku biti čudno što ćete nečim tamnim trljati zube i usta, ali zbog očekivanih i brzih rezultata, savetujemo da se strpite.

Ako Vam više odgovara, aktivni ugalj u prahu možete da pospete po četkici za zube i tako ih oprati na uobičajen način.

zubi2Dejstvo aktivnog uglja na zube

Aktivni ugalj poseduje nežno abrazivno svojstvo a nakon trećeg ispiranja zuba njime, primetićete da Vam zubi škripe, zato što su očisćeni od otpornijih naslaga, a koje nisu bile uklonjene za vreme redovnog uobičajenog higijenskog čisćenja pastom. Neka iskustva govore, da ćete na ovaj način, postići efekat koji je identičan onom nakon profesionalnog čišćenja zuba od naslaga i kamenca kod zubara.
Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem možete primeniti jednom u nedelju dana pa do deset dana, ali taj će period zavisiti od osetljivosti i stanja Vaših zuba i Vaše gledji.

Kontraindikacije (kada se aktivni ugalj ne sme primenjivati)

Iako su nuspojave gotovo neočekivane, postoje izvesna stanja u kojima nije preporučljivo raditi na beljenju zuba, predostrožnosti radi. Trudnice, dojilje moraju biti posebno oprezne i primenjivati samo sredstva koja će im odobriti njihov lekar koji vodi trudnoću. Takodje, ako ste skloni alergijama, najbolje je da posavetujete sa stomatologom. Budite pažljivi u primeni aktivnog uglja i ako imate probleme sa disanjem ili gutanjem.

Možda će Vas interesovati i sledeće teme:
Prirodna sredstva za beljenje zuba i osvežavanje daha
Kako se rešiti neprijatnog zadaha

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts