pizza margareta

Kako je nastala pica Margarita?

Margarita je vrsta pice koju možete naći u bilo kom delu sveta.

Iako je pica najpopularnija vsta brze hrane, ona se uglavnom razlikuje od države do države. Negde je vole sa plodovima mora, negde sa suvim mesom, negde sa dobrim sirom ili dosta pečuraka. Ali Margarita je zastupljena svuda. Međutim, malo ljudi zna kako je nastala.

pizza margareta

Sve je počelo kada je pica krenula da osvaja Italiju. To je bilo jednostavno jelo, koje se proširilo kako među sirotinjom, tako i među bogatašima. Vest o novom jelu stigla je i do kraljice Margarite.

Ona je pozvala jednog pica-majstora i rekla mu da joj napravi to famozno jelo o kom svi pričaju. S obzirom da je za pica-majstora bila velika čast da sprema za, ni manje ni više, nego kraljicu, odlučio je da napravi nešto posebno. Nešto što će je oduševiti.

Rešio je da napravi picu u obliku italijanske zastave. Iskoristio je origano za zelenu boju, paradajz za crvenu i mocarela sir za belu. Kraljica je bila oduševljena  i pica je nazvana Margarita u njenu čast, a origano, paradajz ( danas kečap ) i sir su sastavni deo ovog jela, i uglavom svaka vrsta ima ove sastojke.

Ipak, ne možemo reći da je u Srbiji Margarita nešto naročito popularna jer nema mesa, ali je zato jeftina, što u vremenima krize sasvim odgovara našim sunarodnicima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts