tompusi

Kako se proizvode tompusi

tompusiMeđu vama postoji sigurno veliki broj onih koji su ljubitelji uživanja u tompusima, ali sigurno ima znatno manje onih koji doslovno poznaju na koji način i kako se tompusi proizvode.
Da bi se započela proizvodnja tompusa, potrebno je prvo sortirati listove duvana i izabrati među njima samo one najbolje, koji će se kao takvi jedini i upotrebiti prilikom izrade tompusa.

Kada se najbolji listovi odaberu, onaj najveći i najlepši list među njima, se namenjuje za spoljni list tompusa, odnosno za njegov omotač. Ostali listovi se, najčešće u pet slojeva motaju i oblikuju unutar njega i formiraju u oblik tompusa.

Kada tako ugrubo bude formiran njegov oblik, vreme je da se tompus stavi u kalup.

Nakon boravka u kalupu, tompus poprima svoj završni i potpuno formirani oblik, ali to i dalje ne znači da je postupak njegove proizvodnje potpuno završen.

Naprotiv, tek tada, vreme je da se oblikom formirani tompusi odlože u humidor, odnosno specijalni frižider za proizvodnju tompusa.

U humidoru, tompusi su izloženi konstantnoj vlažnosti vazduha od oko 70% i temperaturi koja iznosi od 18 do 20 stepeni. U ovim frižiderima, tompusi provode najmanje šest meseci, a u pojedinim slučajevima i do čitave dve godine vremena. U njima, dolazi do sjedinjavanja i konačnog formiranja arome i izgleda tompusa. Tek nakon toga, oni su spremni, pakuju se i upućuju kao takvi direktno na tržište.

Oni tompusi koji u humidoru provedu pomenute dve godine, odvajaju se i prodaju kao limitirane serije, koje imaju znatno veću vrednost i cenu na tržištu, od tompusa koji se kraće od njih zadržavaju u humidoru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts