Kako su nastale Olimpijske igre

Kako su nastale Olimpijske igre

Kako su nastale Olimpijske igre

Kako su nastale Olimpijske igre?

Pre više od 2500 godina rodila se ideja o održavanju Olimpijskih igara. Grčka legenda kaže da je Zevsov sin, Herkul osnovao Olimpijske igre. A najstariji zapisi govore o igrama održanim na poljanama pokraj grada Olimpije, u Grčkoj cak 776. godine pre Hrista. Odžavale su se svake četvrte godine, u narednih hiljadu godina, sve do 394., kada su ih ukinuli Rimljani.

U Staroj Grčkoj ove igre su smatrali toliko bitnim da su čak I vreme merili prema njima. Razmak od četiri godine su zvali „olimpiada“. Za njih je to bio primer ostvarivanja ideala „u zdravom telu zdrav duh”. Održavanje Olimpijskih igara nije smelo da spreči ama baš ništa. Čak su prekidali i ratove, ukoliko su vođeni u vreme njihovog održavanja.

Tek 1894. godine na predlog francuskog barona Pjera de Kubertena održan je Međunarodni kongres petnaest zemalja, čiji su učesnici jednoglasno odlučili da ponovo uvedu Olimijske igre i održavaju ih svake četvrte godine. Dve godine posle Kongresa održane su prve moderne olimpijske igre na stadionu u Atini.

Danas je za održavanje Olimpijskih igara zadužen Međunarodni olimpijski komitet, a svaka zemlja ponaosob ima svoj nacionalni odbor, koji je zadužen za učešće njenih predstavnika na Olimpijadi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts