Ko su omiljeni dečiji junaci i koliko je dobro da se na njih ugledaju

Deca vole razne likove, ali većina njih vezana je za televiziju, i to za crtane filmove, jer je poznato da njih deca najviše vole. Sajt about.com je objavio listu od pedeset omiljenih crtanih filmova i po njemu, kralj crtća  je bio i ostao Duško Dugouško, kojeg podjednako vole i stari i mladi. Na listi je i njegov drugar iz ,,Varner bros“ kompanije Patak Dača. Medju starijim crtaćima popularni su još Tom i Džeri, čitav niz Diznijevih junaka, na čelu sa Miki Mausom, Nindža Kornjače, Tomas i drugari, štrumfovi, a ni super heroji, poput Sumermena, Betmena ili Spajdermena nisu izgubili na važnosti.

Od nekih crtaća novije generacije, dečica vole Doru istraživača, Sunđer Boba, Pepu prase, Nodija… Mesto na top listama omiljenih likova našli su i japanski animirani filmovi, poput Digimona ili Pokemona. Sudeći po brendovima koji prodaju razne igračke i dečije stvari, ni ,,Hello Kity“ brend ne zaostaje mnogo za pomenutim junacima. Od igračaka devojčice uvek rado biraju barbike ili Brac lutke.

Klinci i klinceze vole i da čitaju knjige, medju kojima je verovatno najpopularniji Hari Poter, a uz njega su i Čarli iz fabrike čokolade, Vini Pu, i još uvek aktuelna Alisa u zemlji čuda.

Postavlja se pitanje: koliko je dobro da se deca ugledaju na pomenute likove. Recimo, jedno istraživanje u Virdžiniji pokazalo je da Sunđer Bob loše utiče na decu, jer je dokazano da su deca koja su gledala ovaj crtani pokazala lošiju koncentraciju na testovima koji su im dati posle gledanja ovog crtanog filma. Dešavalo se i da neka deca i oponašaju likove, pa su ih roditelji nalazili, kako se spremaju da skoče sa neke velike visine sa zakačenim čaršavom za leđa, nadajući se da će tako poleteti. Ovo je dokaz da neka deca, gledajući crtaće ne mogu da razlikuju realno od imaginarnog, tako da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na program koji pustaju svojoj deci, i da pokušaju da im objasne da ono što gledaju ne može biti stvarno.Ubedljivo najveće kritike dobili su japanski crtaći u kojima ima dosta nasilja.

Na žalost mališani najčešće biraju programe koji nisu prikladni za njih, umesto dečijih edukativnih emisija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts