bostonska cajanka

Šta je Bostonska čajanka?

bostonska cajankaOvaj istorijski događaj simpatičnog naziva vodi nas u kolonijalnu Ameriku. Tamošnji stanovnici nisu bili u dobrim odnosima sa Britancima.  Ali, kako je taj deo Amerike bio pod vlašću britanske krune, nisu imali mnogo izbora.  A sve je počelo od čaja.

Britanska istočnoindijska kompanija imala je velike zalihe čaja, koje nije mogla da proda. Najveći problem bili su joj krijumčari koji su ga prodavali po nižoj ceni, jer nisu plaćali porez britanskoj vladi. Međutim, kompanija dobija dozvolu da prodaje čaj po znatno nižoj ceni, čak nižoj i od krijumčarenog čaja, što je koloniste razljutilo. Organizovani su razni protesti,  a najveći su bili u Bostonu. Jer ne samo da su gubili krijumčari već i kolonijalni trgovci koji su uredno plaćali sve veći i veći porez.

Sve je kulminiralo 16. decembra 1773.  kada se na protestu okupilo oko osam hiljada ljudi. Neki od njih, prerušeni u Indijance, popeli su se na brod ,,Dartmund“ koji je stigao sa novim količinama čaja i bacili čitav tovar u more. Ovaj događaj je ostao upamćen kao ,,Bostonska čajanka“. Preko četrdeset tona čaja je uništeno i na hiljade dolara izgubljeno. Osim čaja nije bilo nikakve druge štete.

Iako je Britanija kaznila događaj zatvaranejm luke, Bostonska čajanka bila je uvod u američku revoluciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts