vojtek

Ko je bio medved Vojtek?

vojtekKada je reč o poznatim medvedima, mnogi misle da je u pitaju cirkuska zvezda ili ljubimac nekog zoološkog vrta. Međutim priča o Vojteku vodi nas u Drugi svetski rat.
Kada su Rusi okupirali Poljsku na početku rata, odveli su veliki broj poljskih vojnika u Sibir. Međutim, Rusi su odmah odlučili da budu na strani Saveznika i pustili su zarobljenike, čiji je zadatak bio da krenu u rat. Na putu koji ih je vodio kroz pustinju, naišli su na dečaka sa izglednelim mečetom. Vojnici su meče kupili i usvojili i nadenuli mu ime Vojtek.

Vojtek je odrastao uz Poljake, sa njima je jeo, spavao, čak i pio alkohol. Da bi mogao da ostane sa njima, vojnici su mu obezbedili i dokumenta koja je imao svaki redov. Tako da je Vojtek bio vojnik kao i svi drugi.

Tokom jedne bitke desilo se nešto što će simpatičnog medveda odvesti u legendu. Gledajući svoje prijatelje kako nose granate, Vojtek se odjednom propeo na  zadnje noge,  svojim šapicama obuhvatio granatu i sa njom krenuo za ostalim vojnicima. Svi njegovi saborci bili su dirnuti ovim činom. Pošto su izvojevali pobedu, dali su da se izvezu amblemi koji prikazuju Vojteka kako nosi granatu. To je bio zaštitni znak njihove čete.

vojtek amblem

Posle rata meda je smešten u zoološki vrt. Očevici kažu da je njegovim saborcima mnogo teže palo dok su gledali njihovog druga kako ulazi u kavez, nego sve strahote rata koje su preživeli. Ipak Vojtek je do kraja života mažen i pažen kao pravi ratni heroj, a ostali vojnici su ga redovno posećivali.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts