Ko je bila Merilin Monro?

Biografija Merilin Monro

Merlin Monro, bila je holivudska zvezda, glumica, pevačica, model i jedna od kultnih ličnosti dvadesetog veka.

Njen život je od rođenja bio ispunjen kontravezama. Iako je bila popularna, Merlin je imala težak život, i često se osećala usamlejnom.

Merlinina majka Gledis, već je imala jedan brak i dvoje dece kada se udala za Merlininog oca, Martina Edvarda Motersona. Brak je trajao šest meseci, pa mnogi biografi pretpostavljaju da Martin nije pravi otac holuvudske zvedzve.

Kultna ličnost dvadesetog veka - Merlin Monro
Kultna ličnost dvadesetog veka – Merlin Monro

Merlin se rodila 1. jula 1926 u los Anđelesu.Pošto se razvela pre rođenja bebe, Gledis je htela da Merlin ostavi svojoj majci. Međutim baka Dela nije želela da uzme bebu, iako joj je dala ime – Norma Džin Monterson. Bebu su usvojili Albert i Ida Bolender, gde je živela do sedme godine, kada je Gledis kupila kuću i konačno trebala da udomi ćerku. Međutim Gledis je ubrzo doživela nervni slom i njena prijateljica je preuzela brigu o maloj Normi. Kada je devojčica napunila šesnaest godina, njena je starateljka je trebala da se uda, i da Norma ne bi otišla u sirotište rešila je da uda i nju. Tako je počeo Merlinin prvi brak, i to sa Džejmsom Dafertijem.

Bila je godina 1942. Džejms je otišao u rat a Norma je počela da radi u vojnoj fabrici sa svekrvom. Tu ju je otkrio vojni fotograf i tako je počela njena karijera modela. Priča se da je njen prvi brak bio iz ljubavi, ali su navodno Normu poneli snovi o slavi, pa su se razveli. Džejms se 1947 ponovo oženio.

Norma je potom skratila svoju dugu loknastu smeđu kosu i ofarbala se u plavo. Pošto je bila uspešan model, primetili su je i ljudi iz kompanije „20th Century Fox“. Tada je imala dvadeset jednu godinu i promenila je ume u Merlin Monro. Nekoliko puta će je otpuštati iz kompanije, ali će se ubrzo vraćati. Prvi filmovi bili su niskobudžetni, a vremenom je Merlin postajala sve popularnija, tako da su i njeni filmovi postajali popularni samo zbog nje. Neki od tih filmova su ,,Opasne godine“, ,,Dame iz hora“, ,, Ljubavno gnezdo“ …

Usledio je skandal kada su pronađene njene fotografije na kojima je obnažena. Merlin je priznala da je to ona iz perioda kada je tragala za poslom. Lepo se snašla sa novinarima, s obzirom na veličinu skandala, pa je na pitanje šta je tada nosila, mirno odgovorila: ,,Šanel broj pet“. Slike je iskoristio i Hju Hefner za prvo izdanje časopisa ,,Plejboj“ i tako doprineo i svojoj i Merlininoj slavi.

Usledili su filmovi ,,Kako se udati za milionera“ i ,,Muškarci više vole plavuše“,, Neki to vole vruće“. Iako se proslavila ulogom naivne plavuše, priča se da je bila izuzetno pametna. 1957 je osnovala i svoju produkcijsku kuću, ali je tu snimila samo jedan film ,,Princ i pevačica“.

1951. udala se za sportistu Džona Dimađija. Brak je kratko trajao ali se pretpostavlja da je Dimađio voleo glumicu do kraja života. Dok se snimala kultna scena za film ,,Sedam godina vernosti“ u kojoj se Merlin diže haljina, Džon je ludeo od ljubomore, i verovatno je to bila kulminacija koja je i dovela do razvoda. On se nikada više nije oženio, a godinama posle njene smrti je slao cveće na njen grob. Takođše, našao joj se i u mnogim teškim trenucima tokom ostatka njenog života.

Treći brak je ozvaničen 1956, kada ju je oženio dramaturg Artur Miler, i kada je Merlin prešla u judaizam. Čak je i ostala u drugom stanju ali se trudnoća završila pobačajem. Brak je okončan 1961. Arturov film ,,Neprilagođeni“ je poslednji, dovršen  Merlinin film, gde je glumela sa Klarkom Gejbelom.

Možda najpoznatija kontraverza Merlin Monro je tajna veza sa predsednikom Kenedijem, kojeg su neki teoretičati zavere optužili za njenu smrt. Merlinin poslednji javni nastup bio je na Kenedijevom rođendanu gde je otpevala ,,Srećan rođendan, gospodine predsedniče“.

Spremačica ju je pronašla mrtvu 5. avgusta 1962, a sahranjena je tri dana kasnije. Veruje se da je izvršila samoubistvo, pilulama za spavanje. Inače Merlin je i ranije imala psihičkih problema, zbog čega je bila hospitalizovana. Sahranjena je na groblju Vestvud Vilidž u Los Anđelesu a danas je uzor kako običnim ljudima, tako i  najvećim svetskim zvezdama šou biznisa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts