Narodni lek protiv kamena u žuči

Ko god ima problema sa kamenom u žuči itekako dobro poznaje simptome. Ipak, da napomenemo, postojanje kamena u žuči najčešće prate: jaka mučnina, gorak ukus i sadržina pri podrigivanju ili povraćanju i izuzetno jaki, bolni grčevi koji se šire od predela desnog rebra do srca.

I za ovu bolest, narodna medicina ima leka. U mnogim slučajevima, prema iskustvima narodnih travara, od velike pomoći je bila terapija sokom od rokve u trajanju od 6 nedelja. Jedino gde nije imala efekta ova terapija, jeste kod nerastvorljivog kamena, koji se, inače javlja u izuzetno retkim slučajevima. I u tom slučaju, operacija je gotovo neizbežna. Dakle, za terapiju rotkvom, potrebno je iscediti rotkvu u sokovniku. Na početku, treba piti 100 gr soka na prazan želudac. Postepeno, u toku 3 nedelje, treba povećavati količinu dok ne stigne do 400 gr. Zatim, tu količinu, takođe postepeno treba smanjivati, dok se ne stigne do početnih 100 gr. Treba posebno voditi računa da ovu terapiju ne smeju prienjivati osobe koje boluju od upale želuca i/ili creva.

lek-za-kamena-u-zuci

Postoji i biljna mešavina koja leči kamen u žuči i kolike koji ga prate. Potrebno je izmešati po 20 gr sledećih biljaka:

– bedrinac (lat. Pimpinella saxifraga),
– dobričica (lat. Glechoma hederaceum),
– hmelj (lat. Humulus lupulus),
– petrovac ( lat. Agrimonia eupatoria),
– nana (lat. Mentha piperita) i
– pelen (lat. Artemisia absinthium).

Zatim se u litar vina od jabuke doda 3 velike kašike ove mešavine i zagreva se dok ne proključa. Odmah se skloni sa ringle i ostavi da odstoji 3 minuta. U toku dana treba uzimati oko 8-9 velihih kašika ovako pripremljenih biljaka, odnosno na oko sat vremena po jednu kašiku. Potrebno je da tečnost bude topla prilikom uzimanja, pa je najbolje čuvati je u termosu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts