Mala mlečika delotvorna je u lečenju prostate i problema sa mokrenjem

Mala mlečika – (latinski naziv Epilobium parviflorum) je posebno delotvorna u borbi protiv raznih oboljenja prostate i problema sa mokrenjem. U poslednje vreme, sve se više poklanja pažnja ovoj lekovitoj biljci čiji je sprektar  blagotvornosti  vrlo veliki.

Kako izgleda mala mlečika

Zato što postoji nekoliko  vrsta mlečike, važno je razlikovati  one lekovite,  a to su rozacrvena mlečika ,mala mlečika), planinska mlečika , tamnozelena mlečika , mlečika sa kopljastim listom ,  brdska mlečika , peščarska mlečika , močvarska mlečika i alpska mlečika .

One mlečike koje spadaju u lekovito bilje, prepoznaju se po tome što imaju sitne rozikaste cvetove, bledo roze cvetove ili skroz bele. Semenke su im smeštene u dugim mahunama, i obrasle su dlačicama nalik vuni.

Od lekovitih vrsta mlečike, pa tako i male mlečike, koriste se svi nadzemni delovi biljke: stabljika , listovi, cvetovi… Kada se beru, uzimaju se biljke iz sredine a pošto je biljka lako lomljiva, potrebno je da bude pažljiv, kako bi biljka mogla nesmetano da nastavi da raste i pušta  bočne izdanke. Posle branja, biljka će iste  godine da naraste još dva do tri puta, a ako ne oštetite koren, rašće i sledećeg proleća.Uvek skupljajte samo jednu vrstu mlečike i nemojte ih mešati. Šumska mlečika, na primer, u odnosu na malu mlečiku, može imati sasvim drugo dejstvo.

mala mlecika

Dok je mala mlečika odlična kao lek za oboljenja prostate, šumska mlečika neće imati to dejstvo. Zato je možda dobro, da kako biste izbegli sve nejasnoće, čaj od mlečike kupite od proverenog travara koji sam sakuplja lekovito bilje i koji je upućen u tajne razlikovanja mlečike.

Stabljika male mlečike je na preseku okrugla, prekrivena dlakama, dok se u dnu  pojavljuje  rozeta. Listovi su sedeći,nazubljeni i često naspramni.

Biljka raste u umerenim pojasevima Evope i Azije često na  vlažnim zapuštenim mestima od nizijskog do planinskog pojasa. Mala mlečika se uglavnom nalazi u vidu  cvetnog bokora koji je visok oko   150 cm u a raste i na nekim plitkim vodama. Mala mlečika može se naći  na brdima,  šumskim stazama, na rubovima potoka i ogolelim padinama. Može se gajiti i u baštama.Nekada se smatrala korovom i tretirala kao obična trava, dok nisu otkrivena i potvrdjena njena lekovita svojstva. Stablo i list su vrlo mesnati i blago obrasli dlačicama.Hemijski sastav koji sadrži mala mlečika obuhvata   flavonoide, beta sitosterole i njegove estre i glikozid, galnu i egalnu kiselinu i njihove derivate.

Čaj od male mlečike

Mala mlečika će pomoći kod urogenitalnih problema, oboljenja bešike, prostate i bubrega. Čaj od male mlečike ne sme se piti na svoju ruku i dobro je da se pre toga obratite lekaru za savet. Čak ni kod nekih težih oboljenja ne sme se piti više od dve šolje čaja na dan. Preporučuje se jedna šolja ujutro, na prazan stomak i jedna uveče.

Čaj od mlečike će na primer nakon operacije prostate smanjiti peckanje i ostale  postoperativne tegobe.

Priprema čaja od male mlečike – Jedna  mala kašika mlečike treba da se popari sa četvrtinom litra vode a onda se ostavi da odstoji kratko vreme.

Mala mlečika i erekcija

Čaj od male mlečike može se koristiti i kao lek protiv impotencije. U svakom slučaju, morate se konsultovati sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts