Najbolji prirodni lekovi za uvećanu prostatu

Prostata je polna žlezda muškaraca, sa unutrašnjim lučenjem. Sklona je obolevanju, posebno u poznijim godinama, pa je preporučljiv redovan pregled.

Najučestaliji problemi sa prostatom su infekcije, upale, uvećanje prostate, a sve je uzrokovano najpre godinama, naslednim faktorom ali i lošim navikama, kao što su nepravilna ishrana, preterano konzumiranje alkohola i gaziranih pica… Teže oboljenje prostate je kancer, a najčešće oboljenje je njeno benigno uvećanje.

Simptomi oboljenja prostate

Simptomi koji mogu da ukazuju da nešto sa prostatom nije u redu su otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, slab mlaz urina, stalna potreba za mokrenjem. Ovi simptomi se u proseku javljaju kod oko 30 odsto muškaraca koji su  stariji od 65 godina. Broj obolelih se uvećava sa starenjem, kada tegobe postaju izraženije a lečenje dugotrajnije.

Osim lekarskih metoda i lekova koje preporučuje zvanična medicina, a koji se ne smeju zanemarivati, postoje mnogi prirodni lekovi koji će Vam pomoći, prvenstveno kao prevencija ili kao deo terapije kod benignog uvećanja prostate.

Čajevi – prirodni lek za prostatu

Čajevi koji imaju blagotvorno dejstvo za funkciju prostate su čajevi od lekovitog bilja kao što su kopriva, uva i brusnica. Tu su i čajevi od male mlečike i zeleni čaj kao i lekovito dejstvo golice.

prostata brusnica

Zeleni čaj može da usporiti razvoj raka prostate. Da bi se postigao taj  efekat, potrebno je što češće piti ovaj čaj, i to u koncentrovanijem obliku.

Mala mlečika je odavno poznata kao prirodni lek za razne oblike oboljenja prostate. Ako ste imali operaciju prostate, čaj od male mlečike će ublažiti peckanje i ubrzati oporavak. Pripremite čaj od male mlečike tako što ćete kafenu kašičicu sušene biljke preliti šoljom ključale vode. Nakon što odstoji 5 minuta, treba da se pije ujutru na prazan stomak, pa uveče 30 minuta pre večere.

Brusnica je poznata po svom antikancerogenom dejstvu, pa je dobra prevencija  za infekcije urinarnog trakta ali i za kancer prostate.

Uvin čaj je posebno preporučljiv za lečenje uvećane prostate, a blagotvoran je za sve mokraćne organe.

Za lečenje uvećane prostate, vrlo je korisna brusnica u raznim oblicima. Sadrži obilje arbutina, ali ima nekoliko  puta manje tanina od uve. Bogata je kalijumom i vitaminima A i C. Bogata je  antioksidantima i ima antikancerogeno dejstvo, I snagu prirodnog antibiotika. Koristite je svežu, kao čaj, pekmez, sok.

Paradajz i bundeva

Svež paradajz, ili paradajz u zimnici bez konzervanasa, odličan je prirodni lek za prostatu jer sadrži materije koje čuvaju zdravlje ove žlezde.

prostata semenke

Polen takodje blagotvorno deluje na prostatu. Preporučuje se uzimanje po jedne kafene kašicice ujutru, u podne i uveče.

Seme bundeve, suncokreta, lubenice, krastavaca, lana i susama, dobra su prevencija bolesti prostate.

Hrana kao lek

Ako želite zdravu prostate, jedite orahe, bademe, bundevino ulje, origano ulje, kikiriki, soju, koprivu, beli luk, hranu bogatu belančevimana iz ribe ili posnog sira… Uvrstite u svoj jelovnik pšenične klice.

Preporučljive su namirnice koje u sebi imaju cink koji sprečava promene na prostati, a to su džigerica, soja, pečurke, govedina, ćuretina, morske školjke, haringa, pšenicne mekinje, integralni ovas, jaja, crni luk, pivski kvasac, vino, kozje mleko, mahunarke.  Cink možete  uzimati i u vidu tableta, nakon konsultacije sa lekarom. Od dodataka ishrani preporučljivi su još selen, vitamin A, vitamin E, lecitin…

Savet – U cilju očuvanja zdravlja prostate, trudite se da izbegavate ljute začine, alkohol i gazirana pića.

Vrbovica ili svilovina kao prirodni lek za prostatu

Ova biljka uspeva u našim krajevima a poznata je nekoliko vekova po lekovitim svojstvima. Lekovite vrste vrbovice za prostate su ružičata vrbovica, sitnocvetna vrbovica, planinska vrbovica, tamnozelena vrbovica, brežuljkasta vrbovica ,alpska vrbovica i močvarna i šljunkovita vrbovica.

Recept

Jednu kašiku osušene ili sveže biljke prelijte sa 2 dl kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i pijte dva puta dnevno. – ujutro na prazan stomak  i uveče pred spavanje. Čaj  treba da pijete koliko je potrebno ali minimum nekoliko nedelja. Prvi rezultati u poboljšanju stanja javljaju se vrlo brzo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts